Steeds meer kleuters en leerlingen van Vlaamse basisscholen spreken thuis een vreemde taal. Vorig schooljaar (2019-2020) sprak 25% van de kleuters en 22% van de lagere school-leerlingen thuis een andere taal. Dat is in beide gevallen weer een procentpunt meer dan het schooljaar daarvoor (2018-2019). De cijfers stijgen al jaren. Tien jaar geleden, in schooljaar 2009-2010, ging het nog om 17,2% van de kleuters en 13,6% van de lagere school-leerlingen met een andere thuistaal. In Beringen spreekt 25,1% van de kleuters thuis geen Nederlands en in het Lager Onderwijs is dat 25,8%. De cijfers in Beringen zijn de laatste tien gaar wel relatief stabiel.
"Zeker in het kleuteronderwijs zien we dat de piek eerder achter ons ligt. Op dit moment blijven de cijfers vrij stabiel, of zelfs licht dalend. Mogelijke verklaring hiervoor is o.a. een verstrenging in regels rond gezinshereniging", zegt schepen Hilal Yalçin.
Maar de cijfers over thuistaal verschillen sterk naargelang de bron en naargelang de manier waarop er gemeten wordt. In het onderwijs gaat het eerder om de thuistaal die door ouders aangegeven wordt of gebruikt wordt in interactie met de school. Kind en Gezin baseert zich meer op observatie van de interactie tussen mama en kind en geeft voor Beringen aan dat 36,2% van de kinderen opgroeit met een andere moedertaal. En dit cijfer stijgt wel opnieuw jaarlijks.
"Mogelijke verklaring is ook dat het gebruik van verschillende talen in gezinnen ook meer en meer door elkaar loopt. In het gezin zijn er één of meerdere ouders die ook Nederlands spreken, al dan niet ook met de kinderen. En in de omgang met de school wordt ook Nederlands gebruikt. Maar in de dagelijkse interactie blijft een andere taal belangrijker. We gaan ervan uit dat meer en meer gezinnen in Beringen letterlijk meertalig zijn",zegt schepen Hilal Yalçin nog.
“De stijgende cijfers drukken ons met de neus op de feiten: we moeten op school meer inzetten op Nederlands. Met een taalscreening in de kleuterklas en aangescherpte eindtermen die meer nadruk leggen op onze taal”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts nog.
Recentste nieuws Beringen