Vanaf september krijgen alle
26 scholen in Beringen een schoolroutekaart, met daarop de meest geschikte en veilige schoolroutes. Het doel is de verkeersveiligheid bevorderen en fietsen als fileverminderend vervoermiddel aanmoedigen. Deze ochtend werd aan de Paalse scholencampus het eerste infobord over die schoolroutes onthuld. Ook aan de andere scholen komen in de loop van september nog dergelijke borden.
"Ons streven gaat uit naar een veilige schoolomgeving en duurzame mobiliteit. Met deze kaarten willen we ouders direct aan de schoolpoorten informeren over veilige fietsroutes en hen aanmoedigen hun kinderen met de fiets naar school te brengen. In 2023 investeren we 1,25 miljoen euro om schoolroutes veiliger te maken en gevaarlijke knelpunten aan te pakken, onder andere door de aanleg van extra zebrapaden, fietsstraten en het vernieuwen van fietspaden", zegt
schepen van Verkeer Jean Vanhees.
Stad Beringen zet al langer in op het verhogen van de veiligheid op schoolroutes. De schoolroutekaarten komen voort uit het Route2School-project dat gestart is in 2019. Via een app konden leerlingen, leerkrachten en ouders onveilige verkeerssituaties rapporteren. Deze data werden verrijkt met informatie van de stadsdiensten en ongevalsrapporten van de politie.
Burgemeester Thomas Vints, bevoegd voor Veiligheid en voorzitter van de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo, licht toe: “In totaal hebben we 63 knelpunten geselecteerd op het grondgebied van Beringen. Op basis van die knelpunten werd een schoolroutekaart uitgewerkt. Verder voert de politie in september extra verkeerscontroles uit nabij scholen om het bewustzijn rond verkeersveiligheid te vergroten. Deze zijn zowel gericht op scholieren als hun ouders. We streven samen naar een veilige schoolomgeving en het is daarom essentieel dat elke weggebruiker zijn verantwoordelijkheid hierin neemt."
In Vlaanderen zijn vier op de tien kinderen die betrokken raken bij een verkeersongeval op weg naar of van school. Veel kinderen tussen zes en veertien jaar ervaren ook angst in het verkeer. Woensdagmiddag is het gevaarlijkste moment van de schoolweek omdat alle leerlingen dan bijna gelijktijdig de school verlaten.
Schepen van Onderwijs An Moons beklemtoont de noodzaak van educatie en sensibilisering buiten de klas: “In Beringen gaan dagelijks meer dan 8.000 leerlingen naar school. Vanaf 1 september begeven deze zich allemaal op de weg. Een aanzienlijk deel hiervan, vooral de middelbare scholieren, gaat met de fiets of te voet naar school. We moeten hen dan ook de nodige kennis en vaardigheden meegeven om zich veilig in het verkeer te begeven. Onze schoolroutekaarten bevatten daarom ook waardevolle tips over verkeersveiligheid. Ook binnen het Route2School-project was er een luik rond educatie waarbij leerlingen online en spelenderwijs hun verkeerskennis konden verbeteren aan de hand van geregistreerde moeilijke verkeerssituaties.”
De eerder geïdentificeerde 63 knelpunten via Route2School worden systematisch aangepakt.
“We beoordelen grondig welke maatregelen nodig zijn – of dit nu infrastructuur, educatie, sensibilisering of handhaving betreft. Nog voor de start van dit schooljaar hebben we al twee schoolroutes verbeterd: die naar A-Maze in Beverlo en die naar Campus Paal met het Spectrumcollege, lagere school De Buiteling en kleuterschool Hand in Hand", zegt Vanhees tot slot.
De schoolroutekaarten kan je raadplegen op
www.beringen.be/schoolroutekaarten.