Imker Tijs Lemmens is er het hart van in. Tienduizenden bijen uit drie kasten die stonden aan de Busselberg in Paal zijn opgevreten door de
Aziatische hoornaar. Het is de vrees van elke imker. Dat de opmars van de Aziatisch hoornaar haast niet meer te stuiten is, gaven we enige tijd terug nog mee. Tijs is naast imker ook schepen van Leefmilieu en een vurig pleitbezorger om bijen een beter leefklimaat te geven, daarnaast stond hij altijd voorop om de strijd aan te gaan tegen de agressieve Aziatische hoornaar. Maar vandaag zakt de moed hem in de schoenen.
"Een kast werd al een tijdje terug aangevallen en vandaag zagen we dat er nog eens twee kasten zijn uitgemoord door de Aziatische hoornaar. De hoornaars viseren een bepaalde kast en gaan voor de ingang zweven. Zo ontstaat er stress in de kast en verzwakken de bijen. Uiteindelijk worden ze dan een gemakkelijke prooi. De hoornaars viseren niet de honing maar de bijen zelf. Een bij zit vol proteïnen en zo'n kast is dan een ware lekkernij, elke kast heeft ongeveer zo'n 60.000 bijen", vertelt Lemmens.
Een oplossing voor de invasie van Aziatische hoornaars is er nog niet.
"Momenteel is er weinig tegen te doen. De bij is niet gewend aan die agressieve soort uit het Oosten. De bijen zouden de hoornaars moeten 'inballen', dat is de vijand met heel veel bijen tegelijkertijd aanvallen en omwikkelen zodat het in de zogenaamde bal zo heet wordt dat de vijand verbrandt. Het is een gekende techniek maar die ze nog niet toepassen op de Aziatische hoornaar. Dat is een kwestie van evolutie, enkele volkeren leren dat ondertussen wel maar zo'n evolutie duur heel lang. Dat is de evolutietheorie van Darwin maar daar gaan wat generaties overheen".
Ondertussen blijft de Vlaamse overheid achter om daadkrachtig op te treden tegen de hoornaar en onze bijen te beschermen.
In Beringen kan men ondertussen spreken van
een ware plaag. De brandweer heeft
al zes nesten vernietigd maar er zijn dus nog nesten in de buurt. Enig lichtpuntje is dat Tijs niet al zijn bijenkasten op de Busselberg heeft staan. Zijn kasten staan verspreid over diverse locaties in Beringen. Zo kan hij langzaam terug zijn kasten vullen.
"Maar het zal sowieso nog enkele jaren duren vooraleer we terug hetzelfde aantal bijen hebben als voorheen", besluit Lemmens. Daarnaast is er de financiële schade en de minderopbrengst van de honing de komende jaren. Wie een groot nest ziet in een boom, wordt gevraagd
vespawatch te waarschuwen.