Wie zondag tijdens de
Mijnhappening op zoek gaat naar het toekomstige
be-MINE PIT zal er een goodiebag krijgen met daarin een aantal zaken die verwijzen naar ons rijke mijnverleden en info over be-MINE PIT. 3000 zakjes worden er deze week klaargemaakt door
De Posthoorn in Beringen. De provincie Limburg wil in het geheel van be-MINE PIT oog hebben voor een breed spectrum aan partners om heel Limburg te verbinden rond ons mijnerfgoed. Dat kon je gisteren al lezen.
Vandaag gaan we ons licht als eens opsteken bij De Posthoorn. Deze vzw zorgt in onze regio al jaren voor een duurzame tewerkstelling voor mensen die om verschillende redenen moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door psychosociale problemen, langdurige werkloosheid of een arbeidsbeperking.
De Posthoorn vzw startte in 1987 met het aanbieden van opleiding en werkervaring in een activeringstraject naar werk op de gewone arbeidsmarkt. De voormalige boerderij van de kolenmijn van Beringen was van meet af aan de uitvalsbasis. In 1988 werden een naaiatelier en een kleine tuindienst opgestart.
De scholen en het PMS voor het buitengewoon onderwijs in Beringen, de Overleggroep Welzijnswerkers kanton Beringen, ondersteund door Streekontwikkeling West-Limburg, namen het initiatief om een vzw op te richten. Stilaan kwam in heel Vlaanderen het besef dat slechts een beperkt deel van de doelgroep toegang had tot de arbeidsmarkt. Er was nood aan een beschermde, duurzame tewerkstelling van laaggeschoolde, langdurig werklozen. In 1994 werd De Posthoorn dan ook erkend als sociale werkplaats.
In datzelfde jaar werd, naast de hoevewinkel, een taverne geopend. In 2004 kwam hier ook een strijkdienst bij, erkend in het kader van de wetgeving op de dienstencheques.
Vanaf 1 januari 2019 is De Posthoorn erkend als Maatwerkbedrijf. Met deze regelgeving creëert de Vlaamse Overheid een uniform subsidiekader voor de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking. De erkenning geldt voor de groendienst, het naaiatelier en de horeca-afdeling.
In totaal stelt de vzw De Posthoorn zo’n 75 doelgroepwerknemers en een 20-tal begeleiders en omkaderend personeel te werk.
Dit jaar opende in Leopoldsburg een hoevewinkel en er zijn plannen voor een grote renovatie van De Posthoorn.
Wat de jongste generatie misschien niet weet is dat deze gebouwen vroeger onderdeel waren van de mijn. (
foto onderaan) Het was een boerderij in eigendom van de mijn. Hier werd melk geproduceerd voor de melkbar van de mijn, want mijnwerkers kregen gratis melk als remedie tegen het stof in hun lichaam. De mijn bouwde de mijnwinning of mijnboerderij 'De Posthoorn' met een stal van
twintig melkkoeien. Vanaf dat ogenblik begon het gratis uitdelen van melk aan de inwoners van de tuinwijk. Melk was in die tijd het geneesmiddel bij uitstek voor long- en ademhalingsziekten. In 1927 kreeg de melkbedeling een vaste stek door de bouw van het zogenaamde melkhuisje in de Beringse tuinwijk aan de Alfred Habetslaan. Nog meer verhalen krijg je zondag zeker nog te horen tijdens de Mijnhappening.
(foto's :De Posthoorn boven - Citévfolk Spreekt onderaan)