VKW Limburg presenteerde de nieuwe TOP 500 van het Limburgse bedrijfsleven, waarin de meest recente bedrijfsresultaten van de 500 grootste ondernemingen in Limburg zijn opgenomen. En die resultaten heeft VKW Limburg zoals steeds verwerkt in een uitgebreide analyse. Hieruit blijkt dat 2019 een goed jaar was voor de Limburgse economie, met groei op vele vlakken en in het bijzonder qua rendement. Met de sterk gewijzigde actualiteit in 2020 door de coronacrisis zijn deze resultaten voor het afgelopen (boek)jaar een waardevolle ‘gezondheidsmeting’ vooraf om de weerbaarheid van onze bedrijven te kunnen inschatten. Daarnaast zal deze analyse ook als referentiepunt onmisbaar zijn om de impact van de crisis (achteraf) te kunnen opmeten.
Beringen is als industriestad met 39 bedrijven goed vertegenwoordigd in die Top 500. Op 4 in de Top 500 staat Mobis Parts Europe, op 42 staat Euro Shoe Group, op 45 Borealis, op 56 Stellar NV (Poetsbureau), op 72 Covetrus, op 74 Golazo en op 87 Arcomet Services.
Marc Meylaers, voorzitter VKW Limburg: “2019 was een goed jaar. Een jaar van groei voor de Limburgse economie, zowel qua omzet als tewerkstelling. En, erg belangrijk voor onze ondernemingen, met een verbeterd rendement. Zowel de nettowinsten als de marges gingen, na enkele jaren bergaf te gaan, eindelijk terug in stijgende lijn. Maar vandaag in 2020 is de situatie helaas al helemaal anders. Corona heeft onze economie en onze samenleving flink dooreengeschud. Voor vele bedrijven liggen de kaarten nu helemaal anders. Ondernemers zijn ondernemend en spelen hier uiteraard goed op in, in die mate dat men kán uiteraard. Want dit is sterk afhankelijk van de sector waarin men actief is en de wendbaarheid en de gezondheid van het bedrijf in kwestie. Wij hebben in onze analyse daarom wat dieper gegraven en ook de gemiddelde solvabiliteit, liquiditeit en schuldgraad van de Top 500 bedrijven onderzocht. Positief is zeker dat hieruit blijkt dat onze Limburgse ondernemingen relatief sterk in hun schoenen staan. Ze zijn sterk gefinancierd met eigen vermogen en hebben weinig schulden gemaakt om te kunnen groeien. Dit wijst op een zekere voorzichtigheid in ons ondernemerslandschap. In tijden van economische hoogconjunctuur had dit optimaler gekund, om te groeien. Maar in tijden van crisis mogen we ons gelukkig prijzen met het stevige fundament waarover we nu beschikken.”