Tijdens de persconferentie van Carmans NV werd vandaag ook een
3D foodprinter voorgesteld. En dat zorgde voor vele verbaasde gezichten tijdens de demonstratie. Het 3D printen van vlees is een uniek procedé dat ontwikkeld is door
Dutch Protein & Services uit het Nederlandse Tiel.
"Er zijn twee manieren waarop eten kan geprint worden. De eerste is een productielijn-oplossing waar door
middel van printkoppen een extra laag in een bepaald dessin op een basisproduct wordt geprint. Hierbij zijn capaciteit en
uitstraling van het resulterende product basisuitgangspunten", vertelt
Chris Driessen.
"De tweede techniek van 3 dimensionaal printen is gestoeld
op het laagje voor laagje opbouwen van een product dat
uiteindelijk resulteert in een 3 dimensionale vorm. Een unieke
vorm die desgewenst voor ieder vormpje dat geprint wordt,
aangepast kan worden. Hiervoor wordt een basismateriaal
in pasteuze vorm vanuit een cartridge onder druk door
een nozzle gespoten. Door de cartridge zelf in beweging
te brengen in een bepaald patroon, is het mogelijk om
laagje voor laagje te bouwen", vertelt Chris nog.
DPS werkt hiervoor samen met 3D
byFlow, een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in de
ontwikkeling van de printer zelf.
(foto's Jos Neys)