Vandaag het tweede deel over de geschiedenis van Radio Benelux. Baanbrekend waren toen een aantal programma’s die taboedoorbrekend waren. Het roze uurtje, een programma voor holebi’s was in die tijd echt wel baanbrekend. Het milieuprogramma ‘Laat ons een bloem’ was dan weer gestart om de beginnende milieuverenigingen BERO Beringen en BELT Tessenderlo een forum te geven tegen Philips Petroleum, een fabriek in Tessenderlo die met hun mercaptanen nogal voor veel geurhinder zorgde in de regio.
Informatie en muziek gingen van in het begin hand in hand. “We experimenteerden met formats en programma's naar hartenlust. We waren jong en zonder zorgen. Elke dag was een feest. Radio was mijn leven. Uren en uren heb ik er gesleten. Maar voor de echte pionierstijd was ik te laat bij Benelux. Laat ons zeggen dat ik 'tweede generatie' was, toen de magie al wat weg was”, vertelt
Luc Moons.
Luc Moons beleefde zijn pionierstijd bij Radio Actief in Korspel. Een deel van die medewerkers vertrok in 1985 naar de grote concurrent in Paal. “Na een dispuut kwam het tot een split bij mijn vorige radio, Radio Actief in Korspel en we stapten met ongeveer 10 medewerkers over naar Benelux. Dat was een kleine schok. Het was het jaar dat de CD stilaan zijn intrede deed en onmiddellijk na het beëindigen van mijn legerdienst”, zegt Luc Moons.
“Ik kwam als eerste naar Benelux (kwam kennis maken en info inwinnen) en had als eerste een gesprek met Herman De Graaf en Hans Put. Nadien hebben we dan afgesproken bij mijn thuis in Heusden-Zolder. Herman, Hans , ikzelf en Luc Moons alias Tim Topper en nog enkele van Actief. Zo zijn er dan in 1985 een 14 personen overgekomen naar Benelux . Franky Vandam, Franky De Jong , Swa Hemelaers, Tim Topper, Hans Van Der Hoeve, Dennis ter Dijck, Koen Verbrugge, deze namen herinner ik me nog”, vertelt
Rudi Coomans.
“Wat me altijd bijgebleven is, is dat Benelux een trendsetter was in zijn tijd. Ik ben naast het presenteren ook een hele tijd bezig geweest met de promotiedienst van Benelux: het eerste promotieteam, toen nog gekleed/gesponsord door Veja-shoe. Daarna verschenen onder de vleugels van Tom Flemming de promotiebus en 4 citroen XM’s. Menige reclamestoeten werden gereden met deze auto’s. Superprestaties zoals met een straalverbinding (2 vrachtwagens van het leger) live radio maken vanop de opendeurdagen van het leger in Leopoldsburg ”, vertelt
Danny Bloemen die eerder al ervaring had opgedaan bij radio Tornado in Leopoldsburg en radio West Point in Ham.
“Bij Benelux ging er iets professioneler aan toe ging. Daar waar de andere radio’s wat meer amateuristisch waren, had Benelux net dat streepje voor met kwaliteit (zowel op zendbereik, presentators, …) maar ook met informatiestroom. Zo was er in onze periode een nieuwsdienst die elke gemeenteraad volgde in het zendgebied”, vertelt Danny nog.
“Radio Actief was familieclubje, Benelux was een naam en professioneler. Bijna een fabriek”, zegt Luc Moons.
Een van de huidige medewerkers is
Bart Huygens. Hij kwam in 2001 bij Radio Benelux aankloppen. “De populariteit van lokale radio is doorheen de tijd gedaald, en dan is het niet altijd gemakkelijk om je te blijven motiveren om zoveel tijd als vrijwilliger in deze hobby te steken. Toch blijft het desondanks alles leuk om radio te maken. Sinds het ontstaan van de lokale radio’s was ik erdoor gefascineerd. Pas na mijn studies, tijdens mijn legerdienst, begon ik bij Radio Palermo in Diest als medewerker begonnen, we spreken dan 1987. De ervaring die ik daar in 15 jaar heb opgedaan gaat van non-stop muziek, de leiding van het promotieteam, organisatie en samenstelling van de jaarlijkse TOP 1000, het uitmixen van programma’s, … tot de programmatie met “Selector”. In 1991 startte ik daar met “Het interview van de week”. Begin jaren ’90 deed ik ook nog een wekelijks programma op “Radio Flash” (onder de alias Mike Peeters). Door de jaren heen had ik ook een goede verstandhouding opgebouwd met zowel platenfirma’s als artiesten”, vertelt Bart.
Marc Haselaars in momenteel voorzitter van Radio Benelux en fan van het eerste uur. “Ik had lidnummer 10! Dus je mag wel stellen dat ik fan was van het eerste uur. Die beginperiode was te gek, nieuw, spannend en met een heel grote schare fans. Momenteel ben ik naast voorzitter ook één van de medewerkers van de Durango Sessions op dinsdag waarbij we elke week twee bands live in de studio hebben”, zegt Marc enthousiast.
Morgen bekijken we met een aantal mensen hoe Radio Benelux hun carrière heeft gevormd of beïnvloed.
(morgen deel 3)