Het online woordenboek 'De Dikke van Pale', met
dialectwoorden in het Buitings, bevat nu maar liefst 5000 Paalse dialectwoorden. En dat mag best gevierd worden.
"Van 15 tot 28 februari wordt er een coronaproof
rebuswandeling of
fietstocht georganiseerd. Bij 18 Paalse middenstanders hangt er een affiche met een afbeelding; hiervan moet men dan het ‘Böetingse’ woord zoeken en daarvan de aangeduide letter op de juiste plaats zetten in onze rebus. Zo krijgt men op het einde een mooie typisch Böetingse zin", zegt André Caubergs.
De oplossing kunt u versturen via e-mail: dialect
paalonline.be of deponeren in de brievenbus van André Caubergs, Schaffensesteenweg. 8). Uit de juiste inzendingen worden mooie prijzen verloot.
Het verhaal van de 'De Dikke van Pale' begon vijftien jaar geleden.
"In 2005 werd een taalcommissie opgericht in de schoot van Paalonline. De eerste dialectwoorden werden na controle op schrijfwijze en uitspraak, op de website van Paalonline geplaatst onder de nieuwe rubriek 'de Dikke van Pale'. Stilaan groeide de lijst aan, tot alle bierkaartjes en papiertjes digitaal geïnventariseerd waren. Daarna ging het vooruit. Woorden en zinnen opschrijven en ingeven was één aspect, maar ze werden ook ingesproken en het geluidsbestand werd erbij gezet, wat toen nog uniek was. De woorden van de boerderij en van de put werden met de hulp van die beroepsgroepen toegevoegd. Daarna hebben we de geschiedenis van ons dialect en de dialectgrenzen uitvoerig beschreven. Ook komen er sindsdien geregeld gesproken cursiefjes met ware of gefantaseerde verhalen bij. Vanaf 2017 is de taalcommissie van Paalonline ook bezig om bij woorden en uitdrukkingen indien nodig een afbeelding te plaatsen. Alsook regelmatig Böetingse krónkels
Februari 2021 zijn wij bij onze mijlpaal van 5000 woorden (met dikwijls voorbeeldzinnen) in onze Dikke van Pale aangekomen. De volgende maanden proberen we te controleren of alles ‘spik en span’ is, d.w.z. alle fouten en gebreken te zoeken, een tijdrovend werkje", zegt André Caubergs trots. Op de website van Paalonline vind je nog veel meer over het dialect zoals leuke cursiefjes.