Elke zaterdag presenteren we een foto uit de oude doos. Vandaag blikken we terug op 60 jaar Arcomet. Dat werd onlangs
uitgebreid gevierd. Van het bedrijf kregen we deze boeiende geschiedenis toegestuurd:
"Arcomet werd in
1956 opgericht door Karel Theyskens. In de begindagen werkte het bedrijf echter nog niet onder de huidige merknaam. Gezien in de eerste drie jaren van het bestaan van het bedrijf, het belang van de
Kempische Steenkoolmijnen aanzienlijk toeneemt, gaat Karel op zoek naar een nieuwe naam. Voorwaarden: de naam moet Frans zijn in het licht van de voertaal binnen de steenkool industrie én de naam moest een beginletter vooraan uit het alfabet kennen teneinde vooraan in de alfabetische leverancierslijst te kunnen staan.
Uit de naam “
Les Ateliers des Constructions Métalliques” werd het merk Arcomet geboren.
De zaak bloeide. Karel Theyskens hield zich bezig met het commerciële en operationele, zijn echtgenote (als moeder van 5 kinderen) stond in voor het administratieve en financiële luik.
Met de tijd vonden ook aannemers de weg naar Arcomet voor herstellingen aan hun kruiwagens, stellingen, stippen en schragen en ... betonmolens ! Deze laatsten waren allemaal van buitenlandse makelij dus besloot Arcomet zelf een betonmolen te ontwikkelen en bouwen ! Een volledige range van 4 stuks werd een feit met als maximale capaciteit 350 liter.
Begin jaren 60 werd het pallet vervolledigd met bouwliften en na een korte periode verdeler te zijn geweest van een frans kranenmerk, kwam de eerste
Arcomet kraan (VK 16) op de markt.
Aan de basis van de ontwikkeling van deze kraan lagen een goede prijs / kwaliteitsverhouding, duurzaamheid en continuïteit. Met deze laatste voorwaarde was het service–luik geboren ! In een mum van tijd werd de naam Arcomet een begrip. Er ontstond interesse vanuit het buitenland (1969), met name vanuit Baumaschinen Dienst Heidelberg tot op vandaag nog steeds dealer van ons product. Al snel volgden dan ook nieuwe types zoals de VK 20 + 26 en 32.
In 1970 werd het bedrijfspand omwille van de verbreding van het Albertkanaal onteigend. Een verhuis naar een andere locatie drong zich op. De nieuwe locatie aan de
Schemkenstraat werd een feit.
Ondernemen is een aaneenschakeling van vallen en opstaan. Ook Arcomet ontsprong deze dans (meermaals) niet. 1973 was ook zo’n jaar. Net na de intrek in de nieuwe bedrijfshallen stortte de Duitse markt in mekaar. 30 bestelde machines vonden plots geen afname. Na drie jaren van strijd leveren waren de reserves op, maar plots kwam de broodnodige kentering in de markt. Dankzij goede prijsonderhandelingen, kostprijsbeheersing ... en natuurlijk een beetje geluk kwam alles weer goed.
Het innovatieve aura dat nu nog steeds rond de merknaam hangt leidde tot de ontwikkeling van de T–kraan, een model dat vandaag nog steeds loopt en sinds haar lancering geen gelijke heeft gekend met op het hoogtepunt productieaantallen van 230 tot 240 stuks per jaar !
Midden jaren tachtig vindt Karel de tijd aangebroken, de fakkel aan zijn zonen door te geven.
Dirk en Leo komen op de voorgrond, de andere broers worden meewerkend vennoot. We spreken 1987. De markt evolueert. De diversiteit aan machines groeit. De torenkranen verschijnen ten tonele. Arcomet begint met de verdeling van het Italiaanse merk Raimondi. Leo motiveert Raimondi tot de ontwikkeling van de MR – city range.
Dirk zet ondertussen de krijtlijnen uit, van wat vandaag omzettechisch onze hoofdactiviteit is, de verhuur.
In de loop van de jaren negentig en tweeduizend kent het bedrijf haar internationale expansie met als hoogtepunt een exponentiële groei van de huurvloot tot 1.600 machines verspeid over het Europese, Noord-Amerikaanse continent en Azië.
Maar zoals eerder gezegd, kent ondernemen haar hoge toppen evenals diepe dalen. De val van de Lehman brothers in 2008 en de wereldwijde kredietcrisis die daarop volgde, hakte zwaar in op de bouwnijverheid en trof velen. Arcomet was hierop geen uitzondering.
Markten stortten gelijktijdig als kaartenhuisjes in mekaar, het verhaal van de communicerende vaten - één van de fundamenten van het bedrijf - waarbij kraanvloten van slabakkende markten werden verlegd naar opkomenden bleek plots geen redmiddel meer.
Het bedrijf komt in zwaar weer terecht en ondergaat in 2014 een financiële herstructurering met de wederopstanding nauw in het vizier. Na 31 jaren aan het hoofd van het bedrijf te hebben gestaan, besluit Dirk Theyskens het bedrijf einde 2014 te verlaten en de fakkel door te geven aan
Philippe Cohet, voorheen executive vice president en general manager EMEA bij Manitowoc Potain. In de dagelijkse gang van zaken wijzigt er niets.
Vandaag, twee jaar na de herstructurering, is het bedrijf weer volop in ontwikkeling en ziet de toekomst er rooskleurig uit. Arcomet heeft net een joint venture met Skyline Tower Crane Services Ltd. in Groot-Brittannië opgericht. In Duitsland investeren we in onze huurvloot om de huidige marktgroei te ondersteunen en in Scandinavië en Oost-Europa willen we onze activiteiten verder ontplooien. Ondertussen voeren we onze kraanproductie in
Paal-Beringen op en werken we aan een nieuwe, grotere en innovatieve snelmontagekraan. Onlangs heeft Arcomet besloten om zich terug te trekken uit de Aziatische markt, een strategische keuze gebaseerd op de nieuwe selectie van operationele doelregio’s voor het bedrijf.
Kort samengevat richt Arcomet zich weer op de noordelijke helft van Europa, waar het bedrijf stevige economische wortels heeft en het verschil kan maken met zijn sterke merkprofiel, gecombineerd met de toegevoegde waarde van gespecialiseerde application engineering, producten van gerenommeerde leveranciers en een top-service. Daarnaast is Noord-Amerika een belangrijke focusregio dankzij de joint venture P&J Arcomet".