Gisteren konden de leden van
KVG Beringen aanschuiven voor de jaarlijkse pannenkoekendag. En die stond in het teken van het zeventigjarig bestaan van de vereniging voor personen met een beperking.
Net na de Tweede Wereldoorlog slaan Mathieu Van Gorp en enkele andere personen met een handicap de handen in elkaar om samen voor hun rechten op te komen. Op 8 juli 1945 vindt in Antwerpen de officiële stichtingsvergadering van de Katholieke Vereniging voor Gebrekkigen en Verminkten (KVGV) plaats. Voor het eerst in ons land nemen personen met een handicap zelf hun lot in eigen handen.
Op 1 oktober 1996 krijgt de vereniging een
nieuwe naam: KVGV wordt
Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG). Voortaan is de vereniging er voor alle personen met een handicap, van welke aard of oorsprong die handicap ook is.
In Beringen nemen Warke Moons en Charel Van Kets het initiatief om een lokale afdeling op te richten. Het was moeilijk om leden te zoeken en bezoeken. Er werden er 24 gevonden afkomstig van Koersel, Paal, Heppen, Meldert, Tessenderlo en Ham. In 2002 is het bestuur versterkt door enkele jongeren leden die nu nog steeds hun schouders onder de verenigend zetten. Momenteel telt de Beringse vereniging 180 leden en gezinsleden. "Onze pannenkoekendag was weer een groot succes. Met dank aan de vrijwilligers kunnen we onze pannenkoekendag organiseren om wat geld in het laatje te krijgen zodat we mooie activiteiten kunnen doen voor de leden en begeleiders. Zo is er de nieuwjaarsreceptie, lentefeest en kerstfeest, een dagreis, KMO bezoek en een wandeling", zegt Adrienne Faes.
(foto's Patrick Cosemans)