In het centrum van Beringen werd maandag 7 september de
bevrijding van Beringen, nu 76 jaar geleden, herdacht met een misviering en een hulde aan het monument.
Burgemeester Vints dankte de bevrijders voor hun bijdrage tegen de Duitse bezetting. Elk jaar wordt dit feit herdacht aan het monument in de Brugstraat aan het Albertkanaal. Gezien de omstandigheden was deze herdenkingsplechtigheid kleinschaliger dan de voorgaande jaren.
De tweede wereldoorlog is één van de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis. Bommen en bombardementen troffen Beringen zwaar, met ook burgerslachtoffers tot gevolg.
In september 1944 vond de langverwachte bevrijding van Beringen plaats. Het Albertkanaal speelde hier een belangrijke rol in. Duitse troepen hielden Beringen bezet en hadden de houten brug over het Albertkanaal gedeeltelijk opgeblazen. Er werd hevig gevochten én met succes. Uiteindelijk kon de bevrijder de Duitse soldaten terugdrijven en werd Beringen bevrijd op 6 september. Nadien zette de bevrijder zijn weg voort doorheen Limburg.
De herdenking van de bevrijding van Beringen heeft een dubbele betekenis. "We herdenken enerzijds de onschuldige burgerslachtoffers die gevallen zijn. Anderzijds uiten we traditioneel onze erkentelijkheid aan al wie een bijdrage heeft geleverd aan de strijd tegen onze bezetter. Dit doen we ieder jaar aan dit monument aan het Albertkanaal. In de toekomst wordt het Albertkanaal breder gemaakt. Hierdoor zal dit herdenkingsmonument een nieuwe bestemming krijgen. De stadsdiensten zijn volop bezig om te bekijken hoe ze dit monument op een veilige manier kunnen verplaatsen alsook een nieuwe geschikte locatie te vinden.
Het zijn momenteel bijzondere tijden maar toch mogen deze ingrijpende gebeurtenissen voor Beringen niet vergeten worden. Wij blijven allen die hun leven gaven voor de vrijheid van onze Beringenaren herdenken", zegt burgemeester Vints.
Dan werd er overgegaan met het neerleggen van bloemen aan het monument. Burgemeester Thomas Vints, namens het stadsbestuur van Beringen. Sergeant -majoor Scheepers, namens Garderegiment Fuseliers Prinses Iréne en oud-strijders. De heer Tony Roosen, namens de Nationale Strijdersbond van Beringen-Beverlo-Paal en de heer Viktor Geerdens, namens Comité Bevrijding.
(Jean Beerten)