Het aantal leerlingen dat kies
t voor een bouwopleiding zit in de lift. Dat zien we bij de start van het nieuwe schooljaar ook bij het Spectrumcollege Beringen.
"De Arbeidsfinaliteit bouw (vroegere beroeps): 81 leerlingen. In schooljaar 21-22 was dit nog maar 42 leerlingen.
Bij de Doorstroom bouwwetenschappen (vroegere TSO): 47 en voor Duaal leren zijn er dit jaar 15 leerlingen, vorig schooljaar waren dit er slechts 5", vertel Tom Vranken van Spectrumcollege Beringen.
De stijging in Beringen is geen unicum. Ook in de rest van het land is de trend zichtbaar en dat is positief nieuws voor de Bouwunie. De sector werkt dan ook hard aan zijn aantrekkelijkheid.
"Zo zitten we in het derde jaar van de
imagocampagne 'De Bouw Kijkt Verder', een initiatief van het sectorfonds en alle sociale partners. De campagne richt zich onder andere op jongeren, en toont wat de onze sector te bieden heeft: een aantrekkelijk loon en tal van voordelen, nieuwe evoluties en technologieën, doorgroeimogelijkheden en werkzekerheid. Daarnaast organiseert de sector tal van concrete acties op scholen om de werkvloer en het onderwijs dichter bij elkaar te brengen. En om de sector in een positief daglicht te zetten. Onze eigen wedstrijd De Bouwschoolaward is hier een mooi voorbeeld van. Al deze niet aflatende inspanningen lijken nu stilaan hun vruchten af te werpen”, aldus Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie.
Bouwunie uit bij de start van het nieuwe schooljaar wel een aantal bezorgdheden, onder andere over het voortbestaan van het 7e jaar, het duaal leren en het opleidingsaanbod tussen de scholen onderling.
"De meeste leerlingen zitten logischerwijs in de arbeidsmarktfinaliteit (vroegere BSO): 64 % van het totaal. 21 % volgt een opleiding in de dubbele finaliteit (vroegere TSO). 10 % volgt een bouwopleiding in het bijzonder secundair onderwijs. 5% zit in een duaal leerstelsel. Het leerlingenaantal in het voltijds onderwijs stijgt met 3,9 %. Dat in het duaal onderwijs (in derdegraadsopleidingen) neemt toe met 37 %. Dus hoewel het duaal leren sterk stijgt, blijft het in relatieve aantallen klein", vertelt Bouwunie tot slot.