Omwille van bezorgdheid naar luchtkwaliteit op haar grondgebied, onderzocht
Toxicowatch in opdracht van stad Beringen op 8 locaties kippeneieren naar de aanwezigheid van dioxines. Dit gebeurde in oktober 2019 met de DR CALUX-methode. Uit de resultaten van deze metingen blijkt nu dat er indicaties zijn dat deze
kippeneieren van eigen kweek mogelijk de norm overschrijden.
De DR CALUX-methode is een bioanalytische methode die een kwalitatieve aanduiding geeft van de eventuele aanwezigheid van polygehalogeneerde aromatische koolwaterstoffen (PHC’s) waar ook dioxines onder vallen. PHC’s zijn niet te verwarren met PAK’s of polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
Bijkomende analyses met de gaschromatografische methode zijn nodig voor de toetsing aan de norm.
“Aangezien de stad bezorgd is over deze verhoogde metingen, zullen we op alle 8 stalen deze bijkomende analyses laten uitvoeren. We willen immers weten of de norm overschreden wordt en welke dioxines een probleem vormen.” zegt
schepen van milieu Tijs Lemmens.
De stad contacteerde de medisch milieukundigen van Logo Limburg. Deze deelden mee dat breder onderzoek reeds aangetoond heeft dat eieren van particulieren vaak meer schadelijke stoffen zoals dioxines bevatten dan die van bedrijven. De resultaten van de Beringse kippeneieren liggen in deze lijn. Bijgevolg geldt het normale advies om eieren uit je eigen tuin met mate te eten. Kinderen onder de 6 jaar eten best maximaal 1 ei per 2 weken, van 6 tot 12j is 1 per week aangeraden en boven de 12 jaar eet je best 2 eitjes uit eigen tuin per week.
De door de overheid erkende website
www.gezondheidenmilieu.be geeft daarnaast onder subthema dioxines een aantal tips voor minder dioxines in eieren. Hieruit blijkt ook dat het stoken van hout in open lucht of in kachels een frequente bron van dioxines is. Hierbij is er immers vaak geen sprake van een filter en/of verbrandingscontrole zoals bij industriële installaties.