In Beringen groeit ongeveer 1 op de 7 kinderen (14,4%) op in armoede. Om deze kinderen meer kansen te bieden, heeft de stad in samenwerking met 10 Beringse scholen en Krijt VZW een tweejarig traject opgestart om kinderen uit kwetsbare gezinnen beter te ondersteunen en hen de nodige ontwikkelingskansen te bieden, los van de financiële situatie thuis.
“Het actieplan is dit schooljaar van start gegaan en richt zich op het wegnemen van drempels waar kinderen in armoede vaak mee geconfronteerd worden. Denk aan een gebrek aan schoolmateriaal, niet kunnen deelnemen aan uitstappen en lege brooddozen”, legt burgemeester Thomas Vints uit.
“Anderzijds ondersteunen we leerkrachten om op een juiste manier om te gaan met armoedesituaties. Dat doen we door hen op te leiden in het herkennen van signalen en hen te begeleiden in hoe ze hier gepast op kunnen reageren.”
Voor dit project volgden twee medewerkers van stad Beringen een gespecialiseerde opleiding bij Krijt VZW, een organisatie die scholen ondersteunt in het betaalbaar houden van onderwijs. Zo kunnen zij scholen helpen bij het ontwikkelen van een kostenbeleid dat toegankelijk is voor alle gezinnen. Daarnaast deelde ook een ervaringsdeskundige in armoede zijn verhaal om het schoolteam te helpen situaties door een 'armoedebril' te bekijken.
Karlien Schoukens, zorgleerkracht bij ‘t Klavertje in Koersel is alvast enthousiast over het project: “We zijn ons ervan bewust dat kansarmoede meer is dan enkel het financieel moeilijk hebben. We hopen dat dit traject ons zal helpen om de drempels rond armoede te verlagen en om een veilige leeromgeving te creëren. Dankzij de samenwerking met stad Beringen en Krijt VZW kunnen we onze inspanningen beter afstemmen en hopen we in de toekomst echt het verschil te maken voor de kinderen die het het hardst nodig hebben."
Dat de sterkte in het bundelen van de krachten zit, bevestigt ook Roos Fekkers, trajectbegeleider bij Krijt VZW: “Dit project toont hoe we samen impact kunnen hebben in de strijd tegen armoede. De stad zet duidelijke stappen om een inclusieve samenleving te bevorderen, en de scholen werken hard aan armoedebewust onderwijs. Dit partnerschap is een sterk voorbeeld van hoe we samen kwetsbare groepen kunnen ondersteunen.”
Met dit project wil stad Beringen structureel een verandering brengen: “Dit is geen tijdelijk initiatief, maar een duurzame stap om kinderarmoede in Beringen aan te pakken. Elk kind verdient gelijke kansen en armoede mag nooit een barrière zijn voor de toekomst van een kind”, besluit burgemeester Vints.
In totaal stapten 10 Beringse scholen in dit traject. Het gaat om SBS De Hoeksteen, Spectrumcollege, De Brug, Straf! School met Lef, De Beerring, Picardschool, 't Klavertje, Westakker, Hand in Hand en De Buiteling.