Voormalig sp-a schepen van Beringen en provincieraadslid
Ahmet Koç wil een nieuwe partij oprichten. Dat kopt
De Morgen dit weekend.
Het Nederlands Denk is daarbij zijn voorbeeld. De multiculturele partij haalde afgelopen week drie zetels.
“Ik ben ervan overtuigd dat België nood heeft aan een nieuwe politieke beweging die zich afzet tegen de sociale ongelijkheid en de onverdraagzaamheid. De traditionele partijen hebben daar geen antwoord op ”, zegt hij in een gesprek met de krant.
Ahmet Koç werd uit de sp-a gezet nadat hij op sociale media een voorstander bleek van de Turkse president Erdogan.
Op sociale media voerde hij nadien campagne rond vrije meningsuiting. (foto)
Koç begrijpt niet waarom voorstanders van Erdogan niet mogen spreken in Europa en tegenstanders wel.
Het initiatief waarmee Koç dit weekend via De Morgen uitpakt, krijgt al meteen
veel kritiek. Zo schrijft
Tine Peeters in dezelfde krant dat het Nederlandse Denk niet zomaar een pro-migratiepartij is.
"De partij is enkel progressief in haar strijd tegen discriminatie en racisme. Voor de rest verkondigt ze conservatieve standpunten. Ter wille van de veelal Turkse kiezers sympathiseren ze met de Turkse president Erdogan. De echte vraag die dan boven komt drijven, is of deze partij niet vooral een duikboot is van de Turkse AKP. Er zijn sterke vermoedens dat de Turkste president de campagne gul heeft gefinancierd", schrijft Peeters.
Ook in
Beringen loopt niet iedereen warm om deel uit te maken van een nieuwe partij.
Sp-a raadslid Abdulkadir Yilmaz reageert.
"Het was al eerder bekend dat Ahmet Koç een partij zou oprichten. Hij wil een nieuwe partij oprichten die zich afzet tegen sociale ongelijkheid en onverdraagzaamheid. Er bestaat al een partij die al jaren streeft voor sociale gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit. Dit is de sp.a. Als Ahmet Koç dezelfde inspanningen voor zijn partij en gemeenschap had gedaan, stond hij bij sp.a weer op de lijst. Wij zijn een partij die veel belang hecht aan de democratische waarden, zoals vrije meningsuiting. Ik weet dat binnen onze partij en bij onze kiezers pro- en contra-Erdogan aanhangers zijn. Niemand zal hierdoor uit de partij gezet worden. Het geval van Ahmet Koç was dat hij zijn verplichtingen niet deed.
Koç spiegelt zich aan het Nederlandse DENK partij. Als politicus moet hij weten dat in Nederland een kiesdrempel is van 0,66, in België is dat 5. Daarnaast zijn er meer ‘allochtone’ kiezers in Nederland dan hier in België. Een dergelijke partij heeft bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen ook meegedaan in Heusden-Zolder. Ze hadden zelfs een ex-Vlaams Belanger overgedragen naar hun partij. Uiteindelijk heeft de partij maar 1 zetel behaald in de gemeenteraad. Een nieuwe partij oprichten zal de samenleving
eerder polariseren dan integreren. Verder wens ik wens hem succes", vertelt Abdulkadir.