Zondag 24 november is de kerk van Beverlo weer het decor voor een uniek concert van Alexander Schneider en Matthias Spaeter.
Het programma ‘Concert Spirtuel’ brengt 17de-eeuwse muziek voor altstem en basso continuo naar het heden. De muziek van de 17de eeuw, richt zich met haar met affecten geladen harmonieën en melodieën, op de innerlijke kern van de mens en is in staat om een snaar te laten trillen, diep in ons, ondanks de tijdsspanne van 400 jaar die ertussen ligt en de compleet veranderde perceptie van de wereld.
"De geestelijke concerten zijn niet bedoeld voor het grote podium, maar zijn op zichzelf volmaakte muziek, doordrongen van een aanvoelen van het bestaan van en een fundamenteel vertrouwen in goddelijke orde en gerechtigheid.
Het is aangrijpende muziek, die je meevoert, en in zijn intimiteit helpt om enerzijds onszelf te accepteren in een onvolmaakte wereld, maar anderzijds ons brengt in ‘de tijd die zonder tijd is’. Deze kunst is een taal van pure spiritualiteit die weerklinkt in klank, die ook ‘hoop’ brengt in het ‘hier en nu’ en heel persoonlijke troost belooft [récréation].
Maar het gaat ook over ‘verzoening’ en het pleidooi ‘voor vrede’. In het midden van de 17de eeuw, nadat hele gebieden waren verwoest en half ontvolkt tijdens de Dertigjarige Oorlog, waren de Duitstalige landen politiek en denominatief niet minder verdeeld dan voorheen, en zelfs de grootste strijdende partijen waren economisch en cultureel leeggebloed. Als we luisteren naar de muziek in de bundel ‘Krieges-Angst-Seufftzer’ van de Eilenburgse Nicolai organist Johann Hildebrand (1614-1684), voelen we hoe zwaar de situatie van de Dertigjarige Oorlog op de componist woog.
Zijn klagen en wanhoop komen recht uit zijn hart, deze periode had hem echt aan de rand van de afgrond gebracht….
In 2024 wordt de hele wereld getroffen door gewapende conflicten.
Er is oorlog in Europa en het Midden-Oosten. Dit geeft de teksten in deze bundel een beangstigende actualiteit.
Misschien kan een in de voormalige DDR geboren zanger die in Beverlo woont, en samen met een Zwitserse luitist in Vlaanderen 17de-eeuwse Duitstalige sacrale concerti uitvoert, een kleine bijdrage leveren aan het bevorderen van samenhorigheid en het idee van een gemeenschappelijk Europa”, vertel
Alexander Schneider.