Van de staking door de vakbonden
ACV en ABVV is in het straatbeeld niet veel te merken. Aan de rotonde in Tessenderlo waar een standbeeld staat ter ere van de industriezone in West-Limburg is het even druk als anders. Er zijn geen stakerspiketten en we zien zelfs geen vlaggen aan de poorten in industriegebied West-Limburg.
Staken en thuis blijven is volgens de vakbonden de beste manier om coronaproof actie te voeren. De staking gaat om de onderhandelingen voor het IPA 2021-2022, die zitten immers muurvast.
"Werkgevers houden vast aan een zeer beperkte loonsverhoging van maximaal 0,4%. Binnen dat keurslijf zijn eerlijke onderhandelingen vrijwel onmogelijk", zegt het ACV.
"Wij blijven ook hogere minimumlonen eisen. Dat kan door het oprichten van een solidariteitsfonds waar de werkgevers een bijdrage storten. Een bijdrage van bijvoorbeeld 0,2% van de loonmassa (om te beginnen) zou het mogelijk maken om de laagste lonen met 1 euro per uur te verhogen", zegt het ABVV.
In de voormidag is er een speciale radiouitzending via
www.radiosyndical.be met Erhan Demirci als één van de radiopresenstoren.
De werkgevers reageren vandaag als misnoegd over deze actiedag.
"Niet de werknemers, maar de zelfstandigen en hun gezinnen verloren sinds de uitbraak van corona het meest aan inkomen en koopkracht. En dan hebben we het nog niet over de zware geldnood van de bedrijven zelf, waar deze zelfstandigen aan het roer staan. Vaak kmo's die ook werk verschaffen aan heel wat medewerkers. Terwijl veel zelfstandigen voor zichzelf en hun gezin aanzienlijk minder loon overhouden, zou een loonsopslag van 3,2% voor hun personeel onvoldoende zijn", zegt Unizo Beringen vandaag in een mededeling.
Ook VOKA is niet te spreken over deze staking.
“Het staat vast dat de economische schade door een staking bijzonder groot is. In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. We mogen ook niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden”, zegt Hans Maertens van VOKA.
De staking zorgt momenteel vooral voor hinder bij De Lijn en de NMBS.