Enkele jaren geleden nam
Jeroen Aerts brouwerij Het Aerts Paradijs van zijn vader Jos over. Naast bieren wordt er op ambachtelijke wijze appelsap gemaakt. En vorig jaar investeerde Jeroen is een distilleermachine. De
Appelstook is het eerste product dat op de markt wordt gebracht. Het is een soort calvados op basis van Limburgse appelen.
"In het verleden gebeurde het wel eens dat een bier mislukte en dat we met grote overschotten bleven zitten en zo ontstond het idee om te gaan stoken want een mislukt bier is daarom nog niet slecht. Zo rijpte het idee om whiskey te gaan maken. Ik zag ook dat er redelijk veel vraag was naar sterke dranken en distillaten", zegt Jeroen.
Zo kocht Jeroen vorig jaar een distilleermachine in Duitsland en bouwde deze om naar de Belgische normen. En er staat nu al een tweede klaar in de schuur.
"We hebben onze eerste whiskey gemaakt en die ligt nu op vaten te rijpen. Over drie jaar kan je deze proeven. Voor onze Appelstook, een soort Calvados, gebruikten we appels van Limburgse fruitboeren. We zijn nu ook bezig met een wijnboer die zijn wijn laat destilleren tot gin en enkele bierbrouwers zullen hier een eau de bière laten maken. Zelf hebben we ook al een eau de bière gemaakt, die ligt nog te rijpen. Tegen de feestdagen gaan we nog een herfstgin maken in kleine oplage", zegt Jeroen trots.
De Appelstook is nu te koop. Wie wil kennismaken met 't Aerts Paradijs, aan de Vurtense Schans in Koersel, kan op 11 en 12 december terecht voor een wintereditie van hun pop-upbar.
(Hans Put)
Meer info via deze link.