Tijdens de Archeologiedagen op 24, 25 en 26 mei kan je in Beringen proeven van enkele boeiende activiteiten voor jong en oud die inzoomen op het
leven in Beringen ca. 6.000 jaar geleden.
Tijdens het bodemonderzoek van 13 woningen aan het Brouwershuis in Koersel in 2020 kwam een opmerkelijke archeologische vondst bloot te liggen. Verschillende bijlen, schrabbers en aardewerk uit ca. 4.000 voor Christus, tijdens het Neolithicum, leverden nieuwe informatie op over de leefcultuur in onze streek in deze nieuwe Steentijd. Tijdens de Archeologiedagen kan je deze unieke vondsten tijdelijk bewonderen in Bibliotheek Beringen en meer te weten komen over deze 6.000 jaar oude gereedschapskist.
Schepen van Erfgoed An Moons: “Dat we in Beringen een rijk mijnverleden hebben, is bij vele mensen geweten. Onze prehistorische geschiedenis is echter niet zo gekend. 6.000 jaar geleden woonden al de eerste boeren in onze streek. Ik ben blij dat we tijdens de Archeologiedagen ook dit boeiend verleden onder onze voeten letterlijk aan de oppervlakte kunnen brengen, en zo voor jong en oud toegankelijk kunnen maken. Opgravingen maken ons nieuwsgierig en spreken tot de verbeelding want ze onthullen iets over ons verleden: hoe leefden de eerste boeren in onze streek, wie waren ze, wat maken de vondsten van het Brouwershuis zo bijzonder, etc.”
De stedelijke diensten Erfgoed en Bibliotheek werkten samen een gevarieerd programma uit.
“In de bib kan jong en oud dit weekend terecht voor een expo met de vondsten uit het Brouwershuis, een lezing over de eerste boeren in onze streek, demonstraties voor jongeren en een theatervoorstelling met voorleesmoment rond archeologie voor kleuters. Ook met dit project bewijzen we weer dat de bibliotheek niet enkel een plaats is om boeken te ontlenen, maar ook vooral een plek van ontmoeting en ontdekking”, aldus schepen van Bibliotheek Jessie De Weyer.
Activiteiten
Vrijdag kan je in de bib naar de lezing 'De eerste boeren in de Kempen en hun Neolitische gereedschapskist'.
Wie waren die eerste boeren van de Kempen? Van waar komen ze en welke relatie hadden ze met de laatste jager-verzamelaars van het gebied? Bart Vanmonfort (KU Leuven) vertelt ons over de levenswijze van de eerste boeren in onze streken. In een tweede deel zoomen Dries Cnuts en Sonja Tomassa (ULiège) in op de vondsten van Brouwershuis. Wat heeft verder sporenonderzoek en de gebruiksanalyse op de voorwerpen ons geleerd? Wat maakt deze vondsten bijzonder?
Zaterdag 25 mei is er workshop ‘Het Neolithicum tot leven gewekt: een praktische duik in de prehistorie’
Tijdens een actieve demonstratiesessie kan je zien hoe werktuigen in het verleden gemaakt werden. Je kan daarna de werktuigen zelf monteren en er ook mee aan de slag gaan. Wat kan je ermee doen? Is dat materiaal stevig? Van waar komen de grondstoffen?
Woensdag 29 mei is er voor de kinderen een voorleesmoment en theatervoorstelling 'Emma en Otis vinden een muntje'.
Ga mee op avontuur met Emma en Otis dankzij het leerrijke boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’! Dit boekje is bestemd voor kleuters en laat hen kennis maken met de wondere wereld van de archeologie. Na de voorleessessie kan je samen met je kleuter genieten van de non-verbale voorstelling ‘ZOEK’. Twee vrolijke figuren en hun hond ‘Botje’ vinden toevallig een vreemd object en komen zo terecht in de wereld van de archeologie.
Expo
Zaterdag opent dan nog de expo 'Oude ambachten, nieuwe ontdekkingen. Een 6.000 jaar oude gereedschapskist in Koersel’
Deze mini-expo toont Beringen in het Neolithicum en de eerste boeren in onze streken. De vondsten uit het Brouwerhuis worden getoond worden en er wordt ingezoomd op het belang van het uitgevoerde onderzoek op deze vondsten. Voor de kinderen is er een zoektocht doorheen de expo. Ze kunnen zich ook even zelf archeoloog wanen en op zoek gaan naar schatten uit de prehistorie.
Deze expo is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib en dat tot 21 juni.