“Het gelijkekansencentrum Unia stelt een onderzoek in naar mogelijke discriminatie en racisme bij de
‘Eigen Volk Eerst’ aanwervingspolitiek van AVL Woningbouw”, zo kopte TV Limburg gisterenavond.
Johan Poelmans van AVL Woningbouw uit Beringen voelt zich gepakt door TVL en zegt dat de reportage door knip- en plakwerk helemaal uit haar context is gerukt.
"Een verduidelijking is hier op haar plaats.
Gisteren, 8 juni, werd AVL Woningbouw gecontacteerd door TV Limburg om een interview te doen rond het feit dat wij niet aan detachering doen. In het journaal zelf moesten wij vaststellen dat dit interview en de
slogan volledig uit hun context werden getrokken", laat
Johan weten via een persbericht.“We willen dan ook verduidelijken dat het hier om detachering gaan en niet over ‘aanwerven’”.
“Het verschil is dat bij een aanwerving er een vacature is, waarop mensen zich kandidaat stellen. Worden zij geschikt bevonden, dan zullen zij ingeschreven worden op de loonlijst van het betreffende bedrijf. Detachering is een totaal andere kwestie: De hoofdaannemer gaat hierbij op zoek naar een onderaannemer uit het buitenland, om zo loonkosten te besparen", legt Johan uit.
“Het mag duidelijk zijn dat bij een aanwerving onze deur voor iedereen open staat. Er zijn uiteraard criteria: je moet geschikt zijn voor de job, en een van de vereisten is dat je de voertaal van ons gewest beheerst. Dit om veiligheidsredenen en kwaliteitsredenen. Hier discrimineren wij niet, laat staan dat wij hierin een “eigen volk eerst politiek” hanteren. Het bewijs hiervan is onze loonlijst: van de 72 arbeiders die wij in dienst hebben zijn er 28 personen met allochtone roots. Op bedrijfsfeestjes voorzien wij zelfs Halal voedsel voor iedereen die dit wenst. Wij verwachten dat iedereen aanspreekbaar is in het
Nederlands, maar verder is een persoon met allochtone roots die hier woont en werkt voor ons een ‘vakman van bij ons.
Aan detachering doet AVL niet mee", zo vertelt Johan Poelmans nog.
“We gaan niet actief op zoek naar buitenlandse onderaannemers, ondanks dat we daar veel geld mee kunnen besparen. Dit heeft een aantal redenen. Zo is er inderdaad een taalprobleem bij veel detacheringsbedrijven: Wanneer de arbeiders geen Vlaams spreken kan de projectleider geen instructies geven omtrent veiligheid of andere zaken die foutief zijn uitgevoerd. Maar dit is niet het grootste probleem. Detachering is eveneens een broeihaard van sociale fraude: Meer dan eens gaat het hier om schijnzelfstandigheid, of worden werkkrachten “ter beschikking gesteld” zonder de regels van interimarbeid te respecteren. Er wordt dikwijls zaterdag en zondag doorgewerkt in dat schijnzelfstandigenstatuut, terwijl dit voor ingeschreven arbeiders strikt verboden is; Er worden geen minimumlonen uitbetaald; Tot slot laat de huisvesting die de werkgever dient te verzorgen dikwijls te wensen over" gaat Johan Poelmans verder:
AVL nam vandaag ook onmiddellijk contact op met Unia. Daar kregen zij te horen dat van een effectieve
klacht geen sprake is.
"Zij werden gecontacteerd door TV Limburg met de vraag wat hun mening was over de intussen legendarische kop: “Eigen volk eerst aanwervingspolitiek”, waar Unia dan ook terecht bezorgd op reageerde. Na contact met ons besluit Unia echter geen dossier te openen. Er zijn geen meldingen binnengekomen. TV Limburg
zocht hier duidelijk sensatie en dat is een zeer spijtige zaak, het toont meteen aan hoe objectief media (niet) zijn, en dat deze media zelfs sociale dumping en mensenhandel verdedigen in een zoektocht naar nieuws", besluit Johan.
AVL distantieert zich uitdrukkelijk van de term “eigen volk eerst aanwervingspolitiek”.
AVL kreeg de afgelopen uren meerdere steunbetuigingen.