Een nieuwe partij:
Boer Burger Belangen (BBB) heeft één Beringse kandidaat voor het Vlaams Parlement en dat is
Merceds Armirotto op 8. Wat staat er op het spel op Federaal niveau?
BBB (BoerBurgerBelangen) heeft er bewust voor gekozen geen lijst in te dienen voor het Federaal niveau. We willen immers maximaal inzetten op die niveaus waar voor onze achterban, de ondernemers, de burgers en de landbouwers, de grootste uitdagingen liggen. Uitdagingen die voor de voortgang van onze economie, landbouw en woningbouw enorm belangrijk zijn. In het Vlaams parlement worden de decreten gestemd met betrekking tot het afleveren van omgevingsvergunningen, op Provinciaal niveau worden deze vergunningen afgeleverd. We vinden het absoluut noodzakelijk om als BBB op deze niveaus een vinger aan de pols te houden.
Uiteraard zijn er op federaal niveau bevoegdheden waar onze bevolking van wakker ligt zoals defensie, financiën, justitie, sociale zekerheid, belangrijke delen van volksgezondheid, buitenlandse en binnenlandse zaken waaronder veiligheid. We hopen dat de komende Kamer van volksvertegenwoordigers en de Federale regering hierin de juiste keuzes maakt, zo niet, dan zullen we er bij de volgende verkiezingen zeker staan met Federale lijsten.
Wat zijn de prioriteiten op Vlaams niveau?
Op Vlaams niveau willen we vooral inzetten op de betaalbaarheid van de winkelkar. Ook dient er gestopt te worden met het maken van decreten die wetenschappelijk op een zeer zwak fundament stoelen zoals het stikstofdecreet. Uiteraard moet ervoor gezorgd worden dat er geen stilstand van onze economie komt maar dit dan wel met decreten met realistische doelstellingen. Het stikstofdecreet moet absoluut terug naar de tekentafel. We willen ook dat de leden van de regering en het parlement net als de gewone burger hun bijdrage leveren aan de besparing. Een vermindering van het aantal parlementsleden is een eerste stap in die richting maar er moet ook gestopt worden met het uitkeren van gigantische uittredingsvergoedingen en er mag wel iets aan de verloning gedaan worden. Niemand in heel de wereld begrijpt dat er voor het besturen van ons landje zoveel parlementen en regeringen nodig zijn. Er zijn steden met inwonersaantallen die veel groter zijn dan die van ons land, waar er bestuurd wordt door een burgemeester en schepenen. Er dient ook gestopt te worden met het financieren van onnodige megalomane projecten. Laat ons het belastinggeld (want uiteindelijk worden zulke projecten door de belastingbetaler bekostigd) eerst gebruiken om ervoor te zorgen dat iedereen een betaalbaar leven kan leiden. We moeten er bovendien over waken dat we essentiële zaken zoals energie en voedselproductie in eigen hand houden zodat we niet langer afhankelijk zijn van grillen in het buitenland, enkel zo kunnen we de kosten voor energie en voedsel onder controle houden en blijft er meer geld over voor de landbouwers die aan de basis staan van de voedselketen en hiervoor momenteel niet veel meer dan een aalmoes krijgen.
Zijn er breekpunten?
Het grootste breekpunt is het grondig herwerken van het stikstofdecreet, waarbij zelfs overwogen moet worden om niet langer stikstof als barometer voor de instandhouding van onze natuur te hanteren. Stikstof lijkt momenteel enkel een probleem in Vlaanderen te zijn, hoe absurd is dat. Het kan bovendien niet zijn dat om ervoor te zorgen dat onze economie blijft draaien er één sector is, de landbouw, waar er slachtoffers moeten vallen en er grote onzekerheid is over de verderzetting van bedrijven. Wie wil nog grote investeringen doen in het verlagen van uitstoot als er geen zekerheid is dat hun bedrijf over 5 jaar überhaupt nog mag exploiteren?
Ook mag er wel eens verandering komen in het belemmeren of zelfs boycotten van partijen om een kans te maken in het parlement te geraken of om deel te nemen aan de regering. We zien dat “gevestigde partijen” in aanloop naar verkiezingen gebruik kunnen maken van enorme budgetten belastinggeld voor het financieren van verkiezingscampagnes. Nieuwe partijen moeten dit allemaal met eigen middelen doen en dan worden ze nog maximaal uit de media, stemtesten en debatten geweerd. En waarom blijft men bepaalde partijen uitsluiten van regeringsdeelname? Als de kiezer voor een bepaalde partij kiest (en zelfs een aanzienlijk deel van de kiezers) is het absoluut ondemocratisch om zelfs niet te onderhandelen met zulke partij over regeringsdeelname. En ja, elke partij die deel wil nemen aan de regering, zal water bij de wijn moeten doen. De soep (met groenten van eigen bodem) zal nooit zo heet gegeten worden als ze geschonken wordt.
Wat is voor jullie persoonlijk belangrijk bij deze verkiezingen?
Mercedes Armirotto uit Beringen: “Met mijn 8e plaats op de lijst voor het Vlaams parlement zou het een wonder zijn als ik een zetel zou veroveren. Ik werk in de zorgverlening en zal met mijn expertise de verkozenen van BoerBurgerBelangen met raad en daad bijstaan om verbeteringen in de zorg door te voeren. Het kan niet dat er in Vlaanderen zulke lange wachttijden zijn voor mensen die speciale zorgen nodig hebben. Hiervoor moeten absoluut oplossingen komen.”
Peter Smeets (lijsttrekker): “Men kent mij in Beringen als de milieutechnoloog waarop de bewonersgroep “Leefbaar Tervant” beroep doet om de dioxineproblematiek op en rond het industriegebied te evalueren. De mensen die afgelopen november in Tervant aanwezig waren bij de toelichting van de “expertengroep” – die door een aanwezige bestempeld werd als “overjaarse studenten” - herinneren zich ongetwijfeld dat ik brandhout maakte van hun argumentatie dat het in Beringen niet anders is dan elders in Vlaanderen en dat er geen enkele indicatie zou zijn dat de dioxines afkomstig zouden zijn van de afvalverbrandingsinstallatie op het industrieterrein. Voor mij is het absoluut belangrijk dat handhaving en wetgeving gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten, en niet op wetenschappelijke nonsens zoals dit het geval is met het stikstofdecreet. Wetenschap moet de basis zijn van het beleid, zondigt men tegen de wetenschap, dan is er geen beleid. Help BBB in het Vlaams parlement te komen en er zullen heel wat oplossingen komen voor problemen die door de huidige en voorgaande regeringen gecreëerd zijn. Het moet echt ophouden dat mensen onterecht op hoge kosten gejaagd worden voor problemen waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn, iets wat ik veelvuldig zie gebeuren in de milieusector.”