Zondag tijdens Open Monumentendag kan je al een stukje van het
toekomstige be-MINE PIT ontdekken. De Provincie Limburg wil van het belevingscentrum een plek maken die alle Limburgers verbindt. Want wie heeft er nu op een of andere manier geen band met de mijn? Haast iedereen heeft wel een familielid gehad die in of op de mijn werkte.
Zo ook
Patrick Mertens en Inge Lijnen, de eigenaars van Chocoladehuis Boon in Hasselt, ze groeiden op in Maasmechelen in het Oostelijk mijnbekken.
De grootvader van Patrick werkte voor de mijn van Eisden en ook in de familie van Inge waren er verschillende mijnwerkers.
De Provincie Limburg heeft zondag voor de bezoekers een goodiebag met daarin onder andere koekjes van bakkerij Yilmaz en een steenkooltruffel van Boon. "Die steenkooltruffel, ook wel noir de noir truffel genoemd, is nauw verbonden met ons Limburgse mijnverleden.
De truffels lijken immers op kleine gitzwarte steenkooltjes en stoffen minstens even hard als echte steenkool.
De ganache op basis van 80% cacao met fijngemalen cacaonibs zorgt voor een fijne beet en structuur.
Deze truffels worden met de hand gerold in gitzwart, fijn cacaopoeder van 100% cacao.
Bij het maken van deze truffels zien onze chocolatiers er net zo uit als mijnwerkers die uit de zijn komen, vandaar ook de naam steenkooltruffel. De steenkooltruffel combineert fantastisch met koffie of thee, maar ook met wijn, porto of whisky", zegt chocolatier Patrick Mertens.