Aanstaande zondag is het
Open Monumentendag en in Beringen wordt dan traditioneel de
Mijnhappening georganiseerd. Deze week brengen we u een reeks reportages in het teken van het toekomstige be-MINE PIT want zondag krijg je alvast een voorsmaakje van het belevingscentrum dat in de steigers staat. De mijngebouwen zijn dan open voor het grote publiek. Met een
interactieve belevingswandeling en kindvriendelijke workshops brengt de Provincie Limburg tijdens de Beringse Mijnhappening een voorsmaakje van be-MINE PIT. Kinderen kunnen in de huid van een mijnwerker kruipen: met de helm op het hoofd kunnen ze onderweg meedoen aan zeven workshops zoals mijnen stutten, klauteren in de ondergrond en tekenen met steenkool. Voor volwassenen is er een uitgestippelde wandeling, opgemaakt in samenwerking met het Mijnmuseum en met historicus Adriaan Linters.
be-MINE PIT slaat voor de Mijnhappening de handen in elkaar met de lokale gemeenschap: de mijnwerkers (Vrienden van het Mijnstreekmuseum) vertellen hun getuigenissen, de mijnwerkersvrouwen schenken verse melk uit aan de melkbar, de Turkse bakkers van Beringen-Mijn zorgen voor koekjes, het maatwerkbedrijf de Posthoorn (gehuisvest in de voormalige mijnboerderij) voor de verpakking, de lokale theatergroep Mals Vlees laat spelers in de huid van markante figuren kruipen en de mijnwerkerskleinkinderen Julio Colomo en Patrick Mertens (chocoladehuis Boon) vertalen hun creatieve verbinding met de mijnen via respectievelijk letterschilderkunst en de ambachtelijke vervaardiging van een steenkooltruffel. Die verbinding van generaties mijnwerkers en mijnwerkers (klein)kinderen, moet de ziel worden van be-MINE PIT. Het wordt een centrum voor héél Limburg.
"De Mijnhappening wordt hierdoor een voorbode van be-MINE PIT als toegangspoort naar het mijnverleden en uitvalsbasis voor het
Kolenspoor, de toekomstige fietsverbinding tussen de 7 Limburgse mijnsites, van Beringen tot Maasmechelen. be-MINE PIT zal het mijnverleden in al haar facetten weer tot leven brengen: het gebouw, de werktuigen en vooral de verhalen van de mijnwerkers zelf.
Ons mijnverleden bepaalt in grote mate hoe Limburg er vandaag uitziet. Met be-MINE PIT laten we daarom de ‘put’ ook vandaag verder leven. Een co-creatie met de mijnwerkers zelf, maar ook met hun kinderen en kleinkinderen is dan vanzelfsprekend. Het gebouw is erfgoed geworden, maar de ziel van de mijnwerkers leeft verder.”, zegt
gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed, Igor Philtjens.
De mijnindustrie heeft Limburg compleet veranderd, zoveel is duidelijk.
"Met risico op eigen leven legden de meer dan 300.000 mijnwerkers de basis voor onze huidige welvaart. Wie dat bewogen verleden goed begrijpt, kan er een betere toekomst mee bouwen. Daarom is nodig het verhaal van de mijnwerkers, van hun kameraadschap, veerkracht en solidariteit, te blijven vertellen", vertelt Philtjens tot slot.
Praktisch
Het bezoek aan de mijngebouwen is gratis tijdens de Mijnhappening en kan doorlopend van 11u30 tot 18u. De workshops voor kinderen zijn geschikt voor de leeftijd tussen 4 en 10 jaar. De wandeling is 1 km. be-MINE is bereikbaar via de Koolmijnlaan, Beringen.
Meer info over de mijnhappening via
visitberingen.be
De ontwikkeling van be-MINE PIT kan gevolgd worden op
www.limburg.be/beminepit