Gisterenavond stelden de broers
Erik en Luc Carmans twee nieuwe bieren voor aan de pers. Vorig jaar bij de opening van hun nieuwe slagerij in Beringen lieten ze bij brouwerij Ter Dolen een
Beenhouwersbier maken ter ere van hun vader François. Hij richtte in 1965 de vleesgroothandel Carmans op. Het is dan ook zijn portret dat prijkt op de flessen van het Beenhouwersbier. Inmiddels is Carmans NV al enige tijd in handen van zijn twee zonen, Erik en Luc, die het bedrijf verder uitbouwen.
Het Beenhouwersbier is een ambachtelijk gebrouwen bier van hoge gisting. Het is amberkleurig en voor de smaak werd er gebruik gemaakt van kardemom en honing waardoor het bier een unieke toets krijgt. Het bier leent zich uitstekend voor foodpairing met rood vlees en het alcoholvolume bedraagt 8 % vol.
Tijdens het brouwproces ontstond het idee om van het Beenhouwersbier
twee gelimiteerde varianten voor de échte fijnproever te maken. Hiervoor werd gebruik gemaakt van twee unieke vaten.
De eerste variant rijpte op een eikenhouten wijnvat dat afkomstig is van het Franse wijnhuis Domaine Jean Marc Morey. Dankzij de invloeden van eerdere rijpingen van wijnen krijgt het Beenhouwersbier een volmondige ronde smaak met toetsen van wijn.
De tweede variant heeft gerijpt op een whiskyvat dat geschonken werd door de Ierse minister Michael Creed, bevoegd voor Landbouw en Voeding. Dit vat komt uit de whisky distilleerderij Teeling uit Dublin waardoor het Beenhouwersbier een rijke smaak met toetsen van whisky krijgt.
De pers mocht gisterenavond exclusief proeven van deze twee bieren. En we mogen zeggen dat het bier echt wel van een uitstekende kwaliteit is waarbij de wijn of de whisky subtiel maar goed proefbaar is.
Het beenhouwersbier krijgt nog later nog een tweede blonde variant. De Beringse beenhouwers worden zo ook een beetje brouwers.
Het luxebier is te verkrijgen bij Van Zon horecacenter.