Vandaag,
11 november, is het Wapenstilstand en de dag dat wij de slachtoffers van de twee wereldoorlogen herdenken.
11 november is een feestdag en herinnert aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Marc Scheelen uit Koersel heeft al jaren een fascinatie voor die oorlog en schreef nu een boek over de Eerste Wereldoorlog.
'België in WOI, bewonderd, verguisd, uitgesloten', is de titel.
Marc heeft voor dit boek veel research gedaan en heeft de Belgische verhalen uit de oorlog vergeleken met verhalen uit andere landen zoals Duitsland en Groot-Brittanië. En zo kreeg Marc een ander beeld over die oorlog.
Marc heeft honderden boeken gelezen om zich te verdiepen in deze
materie. Hij heeft veel vergeleken en heeft als een wiskundige lijstjes gemaakt. Hij deed dit vooral voor zichzelf maar uiteindelijk werd hij
aangespoord om van al zijn research een boek te maken.
"Ik werd hierin gesteund door uitgever Dirk Hermans van Vertelpunt
en Marcel Grauls, oud-redacteur van HBVL en een gekend boekenwurm. Ik
ben hen dan ook enorm dankbaar".
Voor Marc zijn veel oorlogsverhalen te fel geromantiseerd.
"Onmiddellijk na de oorlog worden verhalen geromantiseerd maar vele jaren later komt de kritiek. De verheerlijking van verhalen is van alle tijden. Ook vandaag vertellen gidsen nog vaak verhalen die niet helemaal kloppen. Zo is er het verhaal dat Vlaamse soldaten de bevelen van Franse officiers niet zouden verstaan. Maar je moet dat echter een beetje nuanceren. De officieren gaven bevelen met typische Franse woorden gangbaar in het leger. Dat soldatenjargon is te vergelijken met de Franse woorden die ook in de mijn gebruikt werden. De soldaten wisten al snel over wat het ging", zegt Marc.
"Ook de slag van Halen is erg geromantiseerd. Het was Beringenaar
August Cuppens, de pastoor van Halen, die er een gedicht over schreef en die de Slag van de Gulden Sporen met die van Halen vergeleek. Zo ontstond De slag der Zilveren Helmen. Maar dit was maar een kleine voetnoot in de geschiedenis van de oorlog. Een klein oponthoud van de Duitse cavalerie, meer was het niet".
België kreeg door de oorlog een heel ander aanzien.
"De boodschap is dat België toen alles verloren heeft. Het was begin 1900 de vijfde grootste economische wereldmacht, had de tweede grootste haven ter wereld en was enorm rijk dankzij Leopold II en zijn koloniale avonturen. Na de oorlog had België niets meer. De titel van het boek omvat alles: in het begin werd België bewonderd als
Brave Little Belgium. Maar daarna werd het verguisd: België was voor Frankrijk en Engeland een onbetrouwbare partner geworden, koning Albert vonden ze laf. Op het einde werden ze uitgesloten, België kreeg niet waar ze recht op hadden na de vredesakkoorden en België bleef achter als een economische woestijn", zegt Marc tot slot.
Het boek telt 250 pagina's en vertelt in kleine hoofdstukken het verloop van de oorlog. Het boek is te verkrijgen via uitgeverij Vertelpunt of bij de Standaard Boekhandel.