Danny Boelanders uit Beringen ergert zicht al een tijdje aan de huidige politieke cultuur. "De politiek moet eerlijker", zegt Danny. En hij wil niet langer langs de zijlijn toekijken en sticht met
'België 3.0' een nieuwe politieke beweging. "Geen partij, maar eerder een denktank of beweging. België 3.0 staat voor een hedendaagse technocratische democratie, met drie bestuurslagen onder een volwassen Europa", vertelt Danny enthousiast. Wij gingen samen aperitieven en wilden wel meer weten over deze beweging.
"Ik wil terug naar de basis: correct, eerlijk en open. Het is misschien een utopie of een beetje naïef maar ik denk wel dat het kan.
Ik erger me al een hele tijd aan het huidige politieke apparaat in België, en dat 'politieke apparaat' mag je breed nemen.
En mede dankzij de coronaperikelen is dat nog duidelijker geworden. Beleidsmensen geven niet thuis als het gaat om correcte, snelle en doordachte beslissingen. En Kamal Kharmach verwoordde het erg gepast tijdens zijn laatste eindejaarsconference: wij, de burgers, verwachten dat de regeringsleiders het voor ons opnemen, alles doen om ons te beschermen en ons leven zo aangenaam mogelijk te maken. Maar meer en meer krijgen wij, het volk, dat ze daar niet mee bezig zijn. Ze zijn, naar mijn gevoel, vooral bezig met zichzelf. En daarbij verdwijnt alle respect voor het volk. En ook alle (al dan niet politieke) fatsoen is weg. Ze doen maar, zonder zich voor iets of iemand te schamen.
En ik heb het gevoel dat ik niet alleen sta met die mening. Kamal bewijst het met zijn slotpassage tijdens zijn conference.
Daarom ben ik begonnen met die groep: ik wil enerzijds niet diegene zijn die staat te kankeren over wat er fout loopt.
Ik wil nadenken over alternatieven, over oplossingen. En anderzijds wil ik nagaan of er nog mensen van die mening zijn en hoeveel dat er dan zijn. Ik wil iedereen bereiken en op die manier een groepsbesef ontwikkelen en daarmee een stevig signaal (en zelfs meer dan een signaal) geven aan de beleidsmensen. Maar dan georganiseerd en in een open gesprek met die beleidsmakers. Niet met betogingen 'tegen de regering' of zo. Want wat krijgen we als we deze regering zouden kunnen afzetten? Een nieuwe regering, een variatie op het huidige thema. En net dat wil ik niet. Ik wil een nieuwe wind", zegt Danny Boelanders.
Eén van de ideeën is nationale lijsten?
"Ideaal zou zijn, dat je bij verkiezingen, weet wie de kandidaten zijn en voor welke mandaten ze staan. Bijvoorbeeld kandidaat x is kandidaat eerste minister, kandidaat minister van onderwijs is die, enz. Als Beringenaar zou ik moeten kunnen kiezen voor de bekwaamste in mijn ogen, al is die van Oostende of Bastogne. Dat is het technocratisch gedeelte, je kiest voor bekwaamheid en niet op basis van ideologie.
Er zijn nu teveel ministers of staatssecretarissen die niet op een lijst stonden, dat is toch geen democratie.
De partij met de meeste stemmen, die zou aan zet moeten zijn. Nu gaat het teveel om postjes. Er moet meer naar de stem van het volk geluisterd worden. Een regering zou moeten gevormd worden op basis van talenten, zoals in een bedrijf".
Opvalland is wel: Vlaanderen als bestuursniveau hoeft niet?
"Ik zie drie bestuursniveaus: Federaal, provinciaal en gemeentelijk. Er zijn nu teveel bestuursniveaus, en dan spreek ik nog niet van de nieuwe regio's of districten. De druk vanuit Vlaanderen om gemeenten te laten fusioneren is ook niet nodig. In een wereld die alsmaar groter wordt, is de tendens naar kleiner. Er is meer nood aan een goed buurfeest, er is geen vraag naar grotere gemeenten. Gemeenten kunnen gemakkelijk samenwerken indien nodig, intergemeentelijke samenwerkingen zijn er nu ook al. Ik ken niemand in Oudsbergen die de fusie een goede zaak vindt", zegt Danny.
Europa moet wel een grotere rol spelen?
"Europa schiet nu grandioos tekort. Met de coronacrisis heeft Europa slecht gescoord, ze hebben haast niets gedaan. We zijn zogezegd één grote natie maar er zijn teveel verschillen tussen de landen. Wie de afgelopen coronajaren wilde reizen, moest land per land uitzoeken welke maatregelen er waren. Om te reizen naar Bulgarije had je andere documenten nodig dan om te reizen naar Spanje. Europa moet meer overkoepeld zijn en ook gestuurd op basis van talenten. Nu is het een vluchtplek voor gebuisde politici".
(Hans Put)
Meer info via
Facebookgroep België 3.0 of via nieuwbelgie3.0
gmail.com.