De eerste editie van
The Beer Experience, vorig jaar in De Muze in Zolder, was een schot in de roos en een tweede editie kan dan ook niet uitblijven. En die kleurt dit jaar weer voor een stukje Berings. Zo geeft chef
Philip Reynders van Oogst van Eden uit Beverlo één van de foodparings. Hij kookt met Koolputtersbier, het bekend streekbier dat hij samen met zijn broer Jurgen maakt. The Beer Experience gaat dit jaar ook in zee met
Brouwland uit Beverlo. De finale van hun jaarlijkse biercompetitie vindt namelijk plaats op het Limburgse bierfestival. Een team van juryleden uit de ruime bierwereld is aanwezig om van 10 kandidaten, de laatste 3 uit te kiezen. Die 3 mogen zich de beste hobbybrouwers van België en Nederland mogen noemen.
"Daarbovenop hebben we de bierpodcast van 'Belachelijk Lekker' gevraagd interviews te doen met winnaars en juryleden van de Brouwland Biercompetitie. Live ter plekke zodat bezoekers kunnen meevolgen, maar ze nemen dat ook op en alles is nadien in de podcast te beluisteren. 'Belachelijk Lekker' zal doorheen het weekend nog andere gesprekken met brouwers hebben", zegt Kaat Mendonck.
En dan is er nog het verhaal van
Gert Keunen die een biertalk geeft. Gert, bekend muzikant en brouwer, is afkomstig van Beringen. Hij is nu eigenaar van KEUN, een kleinschalige, artisanale brouwerij in Ronse, in het hart van de Vlaamse Ardennen.
"Sinds 2012 ontwikkel ik hier mijn recepten, en brouw ik met veel toewijding. Verschillende mouten, andere hop en gist, de dosering van de kruiden: alles wordt uitgetest en geproefd tot het resultaat perfect is. Rijk aan smaak, evenwichtig en verrassend", zegt Gert enthousiast.
KEUN is een officiële erkende brouwerij waar Gert twee keer per maand een gelimiteerde batch van 200 liter produceert. Uitzonderlijke bieren, enkel verkrijgbaar in flessen van 75cl, volledig gebrouwen met hop van eigen kweek.
"Ik heb immers mijn eigen hopveldje, met elf verschillende variëteiten (Britse, Duitse, Amerikaanse maar ook zeldzame Belgische).
Om mijn bierverhaal te kunnen blijven combineren met mijn andere activiteiten, trek ik voortaan voor alle in de markt te verkrijgen KEUN-bieren naar brouwerij De Graal in buurgemeente Brakel (waar trouwens van meet af aan Sterk Bruin en Tripel Saison op grotere schaal gebrouwen worden). Daardoor zijn die bieren vlotter en steeds verkrijgbaar, zowel in de horeca als op verschillende verkooppunten. De kleine brouwerij in Ronse (voortaan met een 50-liter installatie en meer dan een bezoekje waard) blijft echter mijn speeltuin, waar ik nieuwe bieren blijf ontwikkelen en waar ik me volop met bier creatief kan uitleven".
Brouwen zit trouwens een beetje in de genen van Gert en zo is er de Beringse link.
"Mijn grootvader Adriaan Keunen (1901-1969) werkte in de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw in brouwerij Hoogbrug in Hasselt. Eigenaar van die brouwerij was diens nonkel Jos Gilissen. Later opende
Adriaan (links op de foto) samen met zijn twee broers een bierhandel in Beringen. Een oude familietraditie wordt zo verdergezet".
Deze en nog veel meer fantastische bierverhalen kan je ontdekken op The Beer Experience op 18 en 19 maart in De Muze Zolder.
En vergeet vooral niet te proeven!
Meer info
via deze link.