Als de Vlaamse regering het voorstel van
gouverneur Jos Lantmeeters aanvaardt - wellicht eind volgende week - dan komen er in Limburg in drie regio's waarbinnen gemeenten moeten samenwerken. Die komen overeen met de bestaande brandweerzones. Alleen worden
Beringen en Tessenderlo dan aan Noord-Limburg toegevoegd. Beringen omdat de regio Noord - net als de andere twee - dan ook één van de drie grootste steden als trekker heeft, en Tessenderlo omdat het denkt over een fusie met Ham dat nu al tot het noorden behoort. Over deze 'splitsing' van Limburg was er afgelopen weken veel protest. Limburg is beter af als één geheel, klonk het haast unaniem.
Burgemeester Thomas Vints geeft wat tekst en uitleg over de gevolgen voor Beringen.
"Ik heb in eerste instantie altijd gepleit dat het ideale uitgangsscenario is dat Limburg beschouwd wordt als één regio en dat we alles maximaal daarop kunnen afstemmen. De Vlaamse regering heeft echter aan de gouverneur gevraagd om te voorzien in een indeling in drie regio’s. Wel werd in de nieuwste beslissing van de Vlaamse regering het mogelijk gemaakt om regio-overschrijdend te werken in een supra-regionale samenwerking. In ons geval is dat dus Limburg en dat moet ook het uitgangspunt zijn om bestaande samenwerkingen op dat niveau te behouden. Minister Somers wenst te evolueren naar meer streekgebonden werkingen en vraag daarom om tegen 2031 binnen de structuren van de regio te gaan werken. Samenwerkingsverbanden er buiten kunnen enkel en alleen volgens het leg-uit en pas-toe principe waarbij de Vlaamse Regering dan moet voorzien in een uitzondering", zegt Vints.
"Wat belangrijk is voor Beringen, is dat de huidige samenwerking van de eerstelijnszone behouden blijft en dus Beringen – Ham – Tessenderlo en Leopoldsburg altijd zullen kunnen samenwerken. Heel veel van onze samenwerkingen zitten immers binnen deze structuur als het gaat over sociale zaken maar evenzeer wonen etc. Een bijkomend element is dat de oefening van de fusie van de politie niet gehypothekeerd wordt, maar perfect dezelfde contouren volgt.
Wat zal er voor Beringen moeten veranderen: we zullen moeten veranderen van Hulpverleningszone samen met Tessenderlo. Momenteel zitten we nog bij Zuid-West Limburg maar we moeten dan eveneens naar het Noorden.
Een ander cruciaal samenwerkingsverband is dat met Heusden-Zolder. Dat wordt wel een uitdaging maar de Vlaamse regering heeft voorzien in een uitzondering voor samenwerking in de Mijnstreek. Veel van de uitdagingen van Beringen vinden we ook in Heusden-Zolder, Houthalen (uiteraard ook in Genk en Maasmechelen maar daar hebben we niet zoveel samenwerkingen mee)"; vertelt de Beringse burgemeester nog.
Burgemeester
Mario Borremans van Heusden-Zolder is allerminst gelukkig met de zones zoals die nu worden voorgesteld aan de Vlaamse regering. "Vooral het feit dat onze buurgemeenten Beringen en Houthalen-Helchteren elk in een andere zone zitten, is geen goede zaak. We zijn gemeenten met hetzelfde DNA, we werken samen op socio-economisch vlak, binnen de eerstelijnszone, enz. en nu worden de banden doorgeknipt. Gelukkig dat de samenwerkingen op onderwijsvlak en toerisme buiten het domein van de zones vallen. De vraag zal zijn nu hoe hard de grenzen gemaakt worden. Wij zitten nu op de rand van een zone, dus in dit geval was kiezen altijd verliezen. Maar we moeten onze pijlen nu gaan richten op andere gemeenten. Het lijkt wel alsof we een voortuin van Hasselt worden. Anderzijds wil ik ook het positieve inzien. Het feit dat we met de hoofdstad van Limburg samenwerken biedt ons natuurlijk ook heel wat opportuniteiten", zegt Borremans.