LimboTaal is een project van provincie Limburg waarbij er ingezet wordt op taalstimulering en taalontwikkeling voor kinderen in het basisonderwijs. Binnen het project LimboTaal zijn er 5 deelprojecten waarin
Beringen pilootgemeente is voor het project KANs (Kompas voor het beleid met Anderstalige nieuwkomers). Stad Beringen zet in samenwerking met scholen en buitenschoolse partners al geruime tijd in op de Nederlandse taalvaardigheid, taalontwikkeling en taalstimulering met een brede waaier aan acties. Beringen kent immers een grote groep van leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands. “In het basisonderwijs gaat het om 25,5% van de leerlingen of in absolute cijfers gaat het over een groep van 1.225 leerlingen”, zegt schepen van Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns.
"De laatste jaren merken we in Beringen ook nog een stijgende toestroom van anderstalige nieuwkomers die onze scholen, maar ook onze partners, voor nieuwe uitdagingen stelt. Elke leerkracht kan van vandaag op morgen geconfronteerd worden met de komst van een anderstalige nieuwkomer in de klas. Als schepen, maar ook als docent erken ik deze uitdagingen en zet ik graag mijn schouders onder taal(stimulerings)projecten.”
Met het project LimboTaal zet de provincie Limburg in op de taalvaardigheid van kinderen vanaf de opstart van de schoolloopbaan. Dit gebeurt in samenwerking met lokale besturen waarbij de provincie de lokale besturen informeert en ondersteunt door onderzoek en expertise aan te reiken. Vorig jaar werd binnen LimboTaal aan elke stad/gemeente een deelproject gekoppeld.
“We zijn heel blij dat we pilootgemeente mogen zijn voor het project KANs. De pilootgemeenten zijn de ambassadeurs van elk deelproject. KANs speelt in op de stijgende toestroom van anderstalige nieuwkomers die scholen en partners voor nieuwe uitdagingen stelt. Sinds het najaar van 2021 heeft stad Beringen een voortraject doorlopen met onderzoek en interviews. Na een eindrapport is het nu tijd voor een uitvoeringsfase", zegt de schepen nog.
"Binnen de uitvoeringsfase gaan we aan de slag met partners die ons ondersteunen in het uitwerken van een ‘kant en klaar’ pakket voor het werken met anderstalige nieuwkomers. Er zal dus een routeplan uitgewerkt en ingezet worden voor de opvang van anderstalige nieuwkomers. Dit traject wordt ondersteund en begeleid door Hivset Door Elkaar (=expertisecentrum met oog voor diversiteit in de brede zin) voor het routeplan en door OTT (Ontdek Techniek Talent) zal er gewerkt worden aan taalstimulerende STEM-activiteiten die we inpassen in dit traject. We zijn dankbaar voor de ondersteuning die we van provincie Limburg hebben gekregen om het project inhoudelijk mee uit te werken en op te volgen. Dankzij hen hebben we de partners Hivset Door Elkaar en Ontdek Techniek Talent kunnen inschakelen voor hun expertise bij dit traject” besluit de schepen.