Beringen krijgt 9 miljoen meer als het
Gemeentefonds eerlijk verdeeld zou worden Dat
stelt Tijs Lemmens van Voluit in het kader van de komende verkiezingen. Dat Beringen te weinig middelen krijgt horen we ook vaak op de gemeenteraad. Het is een oud zeer. "In 1990 besliste Vlaanderen over de verdeling van de middelen aan steden en gemeenten. Deze hervorming beoogde vooral het bevoordelen van de grootsteden en centrumsteden, niet toevallig ook vaak die plaatsen waar politieke zwaargewichten woonden. In 2002 werden ook andere subsidies, die voorheen afhankelijk waren van het ingediende beleidsplan, aan het Gemeentefonds toegevoegd. Een eerlijke verdeling, bijvoorbeeld op basis van de grootte van de gemeente en het aantal inwoners, bleef echter uit", duidt Lemmens het probleem.
Beringen wordt financieel op die manier zwaar benadeeld.
"Voor de verdeling van de middelen is er een voorafname voorzien van ruim 40% voor de centrumsteden, regionale steden en kustgemeenten. Niemand betwist dat grote steden meer mogen krijgen, maar deze verhouding is niet verantwoord.
In de lijst met de slechts bedeelde steden en gemeenten staat Beringen op de 9de plaats, dit ongeacht het feit dat we op plaats 14 staan qua aantal inwoners. Antwerpen heeft bijna 12 keer zoveel inwoners als Beringen, maar ontvangt 60 keer zoveel subsidies. Gent heeft bijna 6 keer zoveel inwoners als onze stad, maar krijgt bijna 30 keer zoveel middelen. Dichter bij huis zijn Hasselt en Genk 1,7 en 1,5 keer groter, maar ze krijgen beide wel 3 keer zoveel middelen. Dat wijlen Steve Stevaert aan het roer stond bij de nieuwe verdeling zal dan ook niemand verbazen. En het kan nog straffer. Sint-Truiden, ingedeeld als regionale stad, heeft 6.500 inwoners minder dan Beringen en toch krijgt deze stad ruim 2,5 miljoen euro meer dan Beringen.
De centrumsteden krijgen een te groot deel van de koek, zogezegd om hun centrumfunctie te vervullen. Maar hiervoor is nog een apart fonds voorzien van waaruit 180 miljoen verdeeld wordt onder de 13 centrumsteden. Het is dus duidelijk dat de financiering vanuit het Gemeentefonds serieus scheef gegroeid is"; stelt Lemmens.
Team Voluit roept daarom de Vlaamse partijen op om het gemeentefonds eerlijk te verdelen. Vlaanderen liet een studie uitvoeren over het Gemeentefonds om na te gaan welke hervormingsopties er mogelijk zijn.
“Vanuit Team Voluit roepen we de verkozen parlementsleden dan ook op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de oneerlijke verdeling richting de centrumsteden een halt toe te roepen. Elke gemeente moet krijgen waar ze recht op heeft. De verdeling van het Gemeentefonds moet aangepast worden zodat elke Vlaming, of het nu een Antwerpenaar of Beringenaar is, gelijk behandeld wordt. Bij een eerlijke verdeling zou stad Beringen jaarlijks tussen 8 en 9 miljoen euro extra middelen kunnen inzetten om de lokale uitdagingen aan te pakken of de personenbelasting te verlagen. Centrumsteden moeten net zoals wij de tering naar de nering zetten en elke euro twee keer omdraaien alvorens deze uit te geven. Aan de Sinterklaaspolitiek moet een einde komen, en dan ben ik er ook van overtuigd dat ook de fusiedrang gevoelig zal afnemen”, besluit Tijs Lemmens.