Gemiddeld 50.000m² per dag, zo snel verhardt Vlaanderen. Dat staat in het nieuwste betonrapport van Natuurpunt.
"In een periode dat er net veel te doen is rond grond- en bodemgebruik brengt het Betonrapport heldere cijfers over oprukkende verharding, ook in zachte bestemmingen. Landbouw en natuur zijn beiden gebaat bij de betonstop, waarvan de uitrol veel te lang op zich laat wachten. Breekijzer en Natuurpunt lanceren het rapport niet toevallig in 2024: lokale en bovenlokale verkiezingen bieden een uitgelezen kans om de handen in elkaar te slaan en om de juiste acties uit te rollen. Het rapport en de fiches per gemeente bieden besturen daartoe alvast een concrete onthardingsopgave, en tal van goede voorbeelden en aanbevelingen" vertelt Natuurpunt.
Beringen scoort in het rapport niet goed. Met een
verhardingsgraad van19% zit onze stad bijna 4% boven het Vlaams gemiddelde. De verharding per inwoner is 318m² terwijl het Vlaams gemiddelde 311m² meter is. Voor Natuurpunt is er in Beringen nog veel werk aan de winkel en stelt als doel om 110ha te ontharden tegen 2050.
Het algemeen advies is om 2m² te ontharden bij een verharding van 1m².
Groen Beringen analyseerde het rapport.
"Het is niet de eerste keer dat Natuurpunt een Betonrapport uitwerkt. Dat gebeurde ook al in 2018. Het is interessant om het rapport uit 2018 eens naast het nieuwe rapport te leggen.
In het vorig rapport was 17% van onze oppervlakte verhard, op slechts enkele jaren tijd is dat gestegen tot 19%. Dat is een heel stuk boven het Vlaams gemiddelde van 15,2%. De open ruimte in Beringen verdwijnt ook nog steeds bovengemiddeld snel: gemiddeld verdwijnt in Beringen elke 16 dagen één hectare aan open ruimte. Er zijn slechts 7 gemeenten in Vlaanderen waar de open ruimte sneller verdwijnt. Dit kan zo niet verdergaan als we willen dat onze stad een aangename plek blijft om te wonen en leven. Vroeg of laat gaat dit zich wreken.
Eigenlijk bevestigen deze cijfers wat we al langer weten: dat in Beringen de open en groene ruimte aan een razendsnel tempo verdwijnt. Dat viel voor een stuk ook al af te leiden uit cijfers die enkele jaren geleden in kaart gebracht werden dankzij Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege: daaruit kwam toen ook al dat Beringen de derde grootste ontbosser is van Vlaanderen. Soms gebeurt deze ontbossing in kader van natuurinrichtingsprojecten, maar het betonrapport van Natuurpunt bevestigt dat daar het probleem niet ligt.
Er is in Beringen hoogdringend nood aan een nieuwe visie op hoe we omgaan met onze waardevolle open ruimte, waarbij het niet meer aansnijden van woonuitbreidingsgebieden, stoppen met bouwen in overstromingsgevoelig gebied, herzien van stedenbouwkundige voorschriften en een duidelijke visie rond het beperken van ontbossingen centraal staan. Het stadsbestuur beloofde deze legislatuur een nieuw Beleidsplan Ruimte op te maken maar het is intussen duidelijk dat dat er dit jaar niet meer zal komen. Dit is tijd die eigenlijk niet verloren had mogen gaan, want elk jaar dat we wachten gaat er 23 hectare aan extra open ruimte verloren", reageert Kobe Snyers.
Schepen van Milieu Tijs Lemmens wijst op de sterke groei van de stad als één van de oorzaken.
"Ondanks dat we als stad Beringen sterk inzetten op ontharding (zoals onder andere bij de herinrichting Beringen-Centrum en site club 9) is het zo dat heel wat niet-ontwikkelde gronden de laatste 10 jaren ontwikkeld werden. Stad Beringen groeit snel, veel sneller dan in het verleden en veel sneller dan gemiddeld in Vlaanderen. De keerzijde van dit succes is dat hierdoor de graad van verharding snel stijgt. Dit tegengaan als lokale overheid is niet altijd makkelijk. Die gronden zijn in het verleden immers voorzien om tot ontwikkelen tot bijvoorbeeld wonen en industrie. Als we dit vanuit de lokale overheid wensen tegen te houden, ondanks de huidige bestemming, moeten we de eigenaars hiervoor vergoeden omdat ze hun rechten tot ontwikkeling niet kunnen uitoefenen. Aangezien stad Beringen in verhouding weinig middelen krijgt uit het gemeentefonds kunnen we dergelijke kosten niet dragen met de huidige budgetten. Indien we hier als maatschappij willen op inzetten, dient er vanuit Vlaanderen een algemene plan van aanpak inclusief budgetten hiervoor opgesteld te worden", vertelt Lemmens.