Heel de wereldpers richtte gisteren haar ogen op Turkije waar een referendum werd gehouden om de president meer macht te geven. Het ja-kamp haalde het nipt. Ook in
Beringen volgde de Turkse gemeenschap de uitslag. De overwinning werd gisterenavond gevierd in de straten van de gemeente. Turkije krijgt nu een presidentieel systeem in plaats een parlementair systeem. Opvallend is dat in België 71% van de Turken vóór heeft gestemd. Toch is niet iedereen in Beringen gelukkig met deze gang van zaken.
"Ik weet niet of het een goede zaak is. Erdogan trekt meer macht naar zich toe en hij kan zelf wetten maken, ministers aanstellen of ontslaan en het parlement ontbinden. Het is afwachten hoe hij daarmee zal omgaan. Ik ben geen voorstander voor meer macht, wel voor meer democratie waarbij het volk betrokken wordt en niet alleen via een referendum. Als je de grondwetswijziging goed leest, neigt deze niet naar meer democratie. Ik respecteer ieders mening en het is opvallend dat heel veel mensen hier in Beringen pro Erdogan gestemd hebben. Dat komt misschien om veel Belgsiche Turken hier geïsoleerd leven op de cité", zegt
Irfan Öztas.
Ook
Bahattin Koçak reageert kritisch.
"Ik heb een dubbel gevoel met de cijfers. Je ziet opnieuw de verdeeldheid in het land. Ik vrees dat de repressie en onderdrukking zullen blijven duren. Ik hou mijn hart vast".
Reacties sprokkelen in Beringen is moeilijk. Weinig mensen willen hun mening verkondigen voor de pers.
"Als je tegen bent, krijg je meteen al het etiket van landverrader. En dat is niet fijn. Iedereen heeft recht op een andere mening. Het is vooral Erdogan tegen de rest. Dat zoveel jonge Belgische Turken stemmen voor Erdogan en zo begaan zijn met de Turkse politiek is wel een onderzoek waard. Waaraan ligt dat? We moeten dat zeker eens bekijken: krijgt iedereen gelijke kansen, hoe komt het dat ze zich verzetten tegen een aantal zaken?", vraag Bahattin zich af.
De doodstraf komt in Turkije terug op tafel als het van president Erdogan afhangt. En dat zal de relatie met Europa zeker niet versterken.
"Dat is verontrustend. Niet alleen voor het Turkse volk is dat geen goede zaak. Het is een grote stap terug. Er zijn zelfs in België politici met Turkse achtergrond die opkomen bij een democratische partij en die openlijk de beslissing van Erdogan steunen. Dat vind ik nog erger", zegt Bahattin.
"De doodstraf invoeren is zeker geen goede zaak. Zo komen we zeker niet dichter bij elkaar in Europa", vertelt Irfan nog.
"Laat ons elkaar terug opzoeken, laat ons bruggen bouwen, los van de politiek", besluit Bahattin.
De pers was de afgelopen dagen opvallend aanwezig in Beringen. Zo is er woensdag een Pano-reportage op de VRT over Beringen en het referendum.