De beslissing van
Vlaams minister Liesbeth Homans (NV-A) om de erkenning van de Fatih-moskee in te trekken, kan op weinig sympathie rekenen in Beringen-Mijn.
Erol Necdet van de Beringse Integratieraad reageert teleurgesteld. "Dit doet het werk van 50 jaar integratie teniet. Het heeft totaal geen zin om op deze manier de mensen in Beringen nog meer tegen elkaar op te zetten"; zegt Necdet.
Berings Sp-a voorzitter Abdelkadir Yilmaz begrijpt de beslissing niet. "Het is de minister zelf die nu de bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet. Ik heb opgeroepen om in dialoog te gaan maar ik zie ze hier niet. We hebben hier in Beringen geen problemen en ik betreur deze beslissing. We gaan nu met sp-a nationaal overleg plegen om dit te bekijken".
Ook
Irfan Öztas van PVDA Beringen zit op dezelfde lijn. "Dat is een verkeerd signaal naar de moslimgemeenschap in Beringen. Het is een vredelievende gemeenschap. De staatsgreep van afgelopen zomer mag hierin niet meespelen. Nu worden bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. Daar is de partij van Homans wel goed in. In de moskee wordt veel gepredikt over naastenliefde en respect voor andersgelovigen. Ik zou het raar vinden mocht dit anders zijn".
Hilal Yalcin, voorzitter OCMW (CD&V) : "Dit was voor de minister al een symbooldossier en ik vermoed dat ze deze beslissing al eerder genomen had. Want bij het opstarten van het dossier van de intrekking heeft ze adviezen gevraagd aan verschillende instanties waaronder Stad en Provincie.Deze waren niet negatief. Integendeel, het lokaal bestuur is overtuigd van het belang van de moskee als partner van het lokaal welzijns- en samenlevingsbeleid. Dus ik ben oprecht geïnteresseerd in de werkelijke toedracht van haar beslissing en welke elementen voor haar dan zo zwaarwichtig waren om de erkenning in te trekken. Ik hoop alleszins nog dat er lokaal constructief samengewerkt kan worden."
Meral Özcan uit Beringen-Mijn reageert tot slot: "De beslissing van Homans is betreurenswaardig omdat we niet weten welk probleem er nu hiermee wordt opgelost. Er was al een verdeeldheid binnen de gemeenschap, nu wordt deze nogmaals aangewakkerd. Het is nog meer polarisering die de integratie niet zal bevorderen, integendeel net zal tegenwerken. Nogmaals wil ik ook duiden dat politiek in een gebedshuis niet thuishoort. Ik ben pro verbinding en sociale cohesie met alle gemeenschappen, ook allochtonen en autochtonen. Want die leven helaas naast elkaar".
De moskee zelf wenst nog niet te reageren en komt vanavond samen om een standpunt te bepalen.