Visser John Daniels kon aan de
Paalse Plas een bever spotten. De bever is een beschermde diersoort en is aan een opmars bezig in Limburg. Voor Beringen moet dit zowat de eerste zijn. Bij
Natuurpunt Beringen is men alvast enthousiast over de terugkeer van de bever.
"Dat de bever opgedoken is aan de Paalse plas is uiteraard goed nieuws. Bevers horen van oudsher thuis in Vlaanderen. Omwille van hun pels en vlees werden ze echter eeuwenlang gedood, zodat ze zowat anderhalve eeuw geleden uit het Vlaamse landschap verdwenen.
Sinds 2000 is dit knaagdier opnieuw verschenen in Vlaanderen. Hebben ze zich geleidelijk vanuit Wallonië of Nederland kunnen verspreiden, of werden er, zoals in Nederland, hier ook dieren uitgezet? We weten het niet. Het is wel zo dat wij zowat 25 jaar geleden van wetenschappers de vraag kregen om bevers uit te mogen zetten in de vallei van de Zwarte Beek. Dat hebben we toen afgehouden. We hebben ons steeds tegen het uitzetten van planten en dieren verzet. Trouwens als de omgeving daarvoor geschikt wordt, kunnen soorten zich mettertijd wel spontaan vestigen, was onze redenering", zegt Willy Vanlook van Natuurpunt.
In natuurbehoudskringen wordt de vestiging van bevers vrijwel steeds op applaus onthaald. Niet alleen duikt dan een verdwenen soort opnieuw op, ook voegt ze iets extra’s toe aan de natuur.
"Het zijn op de eerste plaats natuurlijke ‘maaimachientjes’, die ervoor zorgen dat natuurlijke vegetaties zich geleidelijk wijzigen en er een rijkere biodiversiteit ontstaat. Waar ze dammen opwerpen ontstaan kleine plasjes, waarvan waterplanten, kikkers, salamanders, libellen, ijsvogels en vele andere dieren kunnen profiteren. En hoewel bevers echte nachtdieren zijn, kunnen mensen in de schemering ook wel eens genieten van hun aanwezigheid.
Anderzijds moeten we wel toegeven dat er soms ook problemen kunnen optreden. Bevers zijn immers dol op bomen, maïs en granen. Zo kunnen ze lokaal soms schade aanrichten aan landbouwgewassen, productiebossen of boomgaarden. Ook kunnen ze door het bouwen van dammen plaatselijk voor wateroverlast zorgen", vertelt Willy Vanllok nog.
Voor het natuurbehoud zijn ze dus zeker een verrijking. Ook als er bomen afgeknaagd worden verschijnen er plots nieuwe scheuten of maken de bomen plaats voor weer andere soorten. Vaak ontstaan omtrent het verwijderen van bomen echter misverstanden. Als in het natuurbeheer ongewenste bomen gekapt worden, is het precies de bedoeling om betere en rijkere natuur te bekomen. Als bomen of bossen moeten wijken voor bewoning, industrie, landbouw of toerisme gaat er uiteraard altijd – en vaak definitief - natuur verloren.
Wat de concrete impact is op de omgeving van de Paalse plas, valt af te wachten. De actieradius van bevers is beperkt. En de soort is in Vlaanderen en Europa beschermd. Als er eventueel toch schade zou optreden is het de taak van de bevoegde overheid om dat op te volgen en eventueel maatregelen te treffen", besluit Vanlook.