Morgen wordt aan het monument aan de Brugstraat, naast het Albertkanaal, waar destijds de brug lag, een herdenking gehouden van de
bevrijding van Beringen, nu tachtig jaar geleden. Die bevrijding kan je via de app FAAM vanaf morgen ook herbeleven. We vatten de bevrijding nog eens even kort samen met enkele foto’s uit het archief van de Nederlandse brigade Irene.
De bevrijding van Europa begint op 6 juni 1944 met de legendarische operatie D-Day op het strand van Normandië. Geallieerde troepen landen massaal in Frankrijk en maken zich op voor de bevrijding van het door de Nazi’s bezette Frankrijk. De Belgische Brigade Piron en de Nederlandse Brigade Irene wachten in Groot-Brittanië om de geallieerde troepen te vervoegen. Op 7 augustus is het zover. Ze maken de oversteek naar Frankrijk via Arromanches, waar ondertussen een kunstmatige haven is aangelegd.
Op 25 augustus wordt Parijs bevrijd. Wat een feest! Op 3 september kan Brussel feesten. Op 4 augustus is de Brigade Piron ook in Brussel. Een dag later zijn de Nederlanders in Brussel. Brigade Piron en Brigade Irène vervoegen de Britse troepen en trekken samen richting Diest. De Duitsers hadden zich al teruggetrokken tot achter het Albertkanaal. Op 6 september is Paal officieel een vrij dorp. De troepen maken een hoofdkwartier in Paal om zich klaar te maken om het Albertkanaal over te steken en Beringen te bevrijden. De Duitsers hadden de houten brug deel opgeblazen. Er werd flink over en weer geschoten. Om 15u kruipt een burger over de kapotte brug en vertelt de bevrijders dat de Duitsers hals over kop vertrokken zijn.
De troepen gingen aan de slag om de brug te herstellen en ’s anderdaags steken de geallieerde het water over. De Duitsers nemen vanop de terril de bevrijders onder vuur. Ze wilden dan toch het bruggenhoofd terug veroveren.
In het centrum van Beringen krioelt het terug van de Duitse troepen. Die dag arriveert ook de Brigade Irene in Schaffen en de Nederlandse soldaten gaan meteen richting Beringen. Het afweergeschut op de terril wordt uitgeschakeld door de Irisch Guards. Beringen en Koersel worden ondertussen gezuiverd van de Duitsers. Het is op 8 september dat de Britse Coldstream Group via Tessenderlo naar Beringen trekt en zo Heppen en Beverlo bevrijden. En dan gaat het verder richting Nederland via Eksel. Er kan ook in onze streek gefeest worden.
Na de oorlog worden er verschillende bevrijdingsfeesten en stoeten georganiseerd. Nooit meer oorlog, klonk het. Een slogan die vandaag nog altijd actueel is want oorlog is nooit ver weg. Denk maar aan de burgeroorlog in Bosnië in de jaren negentig, de oorlog in Syrië in 2011 en recent de oorlog in Oekraïne en het conflict in Gaza.
Iedereen is vrijdag 6 september om 10u welkom in de Brugstraat om de herdenking bij te wonen.