Roberto Noguera en Kelly Thuwis kochten twee jaar geleden een woning in de Everselstraat 72 in Beringen. In de voortuin staat een oude kapel. Bij de verkoop stond in de notariële akte dat de kapel moet onderhouden worden. Maar dat is door de vorige eigenaar verwaarloosd en de kapel is niet meer in goede staat. Het koppel werd bij de aankoop twee jaar geleden beloofd dat de kapel weg zou mogen.
"Wij vinden dat de kapel helemaal niet past in onze tuin. De kapel is ook helemaal verkommerd. Ze was al in zeer slechte staat toen wij het huis en de kapel kochten. Toen werd ons beloofd dat de kapel zou verplaatst worden. Maar dat was dus niet het geval. Wij willen nu een
oplossing zoeken die gunstig is voor zowel de stad als voor ons. Wij zouden het liefst hebben dat de kapel op een andere plaats komt", zegt Kelly.
Het dispuut rond de kapel sleept al jaren aan. Het kwam al eens op de agenda van de gemeenteraad in 2008 en ook in 2015 werd een voorstel gedaan om de kapel te verplaatsen. De dienst wegen en publieke ruimte gaf toen een gunstig advies voor herlocatie maar het schepencollege ging niet akkoord.
"De huidige eigenaar heeft de grond voordelig aangekocht met de aanwezigheid van de soldatenkapel. De stad is ook geen partij in de verkoopsovereenkomst waarbij de last tot instandhouding van de soldatenkapel werd opgelegd. De stad kan hoogstens een bemiddelende rol spelen in het kader van behoud van dit stuk onroerend erfgoed maar zal zeker niet instaan voor de uitvoering en/of de kosten van een eventuele herlocatie van de kapel", staat te lezen in het besluit van het schepencollege in
2015.
Monumentenzorg Beringen wil het koppel wel helpen met een eventuele restauratie.
"Ik heb hen vorige week voorgesteld de kapel mooi te restaureren met 60 % subsidie van de provincie. Dat is het enige dat ze kunnen doen en dan kijken ze niet meer op de ruïne. Als ze he huis willen verkopen zal dat ook een meerwaarde zijn", zegt Stephan Put van Monumentenzorg Beringen.
Voor Monumentenzorg is het een belangrijk momument in Beringen.
De kapel werd in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd op de plaats waar vier soldaten gesneuveld waren.
De vier Belgische soldaten werden op 27 september 1914 doodgeschoten tijdens de verdediging van Beringen tegen de Duitse invallers. Zowat vijftig meter daarvandaan woonden de ouders van Fil Schroyen, die aan het front was. Zijn moeder had beloofd een kapel te bouwen als Fil levend zou terugkomen.
Op de daarvoor bestemde plaats had men al een treurwilg uitgedaan, en precies in dat gat waren de vier soldaten gaan schuilen. Volgens een ander verhaal waren de vier in de buurt dood geschoten en had men ze maar begraven in de kuil die er al was. Aan het kruisje hing een gedicht dat meester Quintens had geschreven. De eerste strofe luidde: ‘Sluimert zacht hier langs de straten/ Sluimert zacht in ’t Beeringsch zand/ Gij heldhaftige soldaten,/ Die hier vielt voor ’t vaderland’.