De
Vlaamse overheid gaat een groot omgevingsonderzoek uitvoeren om de luchtkwaliteit te meten en onderzoek te doen naar
dioxines en PFAS. Deze avond was er in Tervant een infomoment voor de burgers waar vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid uitleg kwamen geven. Aanleiding is het onderzoek van
Toxicowatch, aangevraagd door actiegroep Leefbaar Tervant, waaruit is gebleken dat er in Beringen verhoogde dioxines en PFAS zijn gemeten in kippeneieren. Dat is één van de onderzoeksmethodes om dioxines te meten. Leefbaar Tervant kijkt al een tijdje naar de afvalverbrandingsoven van Bionerga als mogelijke oorzaak. Maar dat kan uit de onderzoeken tot nu toe niet bewezen worden.
Daarom is bijkomend onderzoek nodig. En dat zal ook gebeuren. Zo werkt VITO aan een nieuw meetinstrument dat permanent in een schouw kan gemonteerd worden om zo metingen uit te voeren.
De Vlaamse overheid keurde afgelopen vrijdag een actieplan goed om PFAS en dioxines te meten. Zo zal er bij 300 jongeren bloed en urine afgenomen worden, ook hun eetpatroon en hun leefomgeving zal worden onderzocht.
Leefbaar Tervant vroeg dan weer om de mensen van Toxicowatch mee te betrekken in het onderzoeksteam dat zal aangesteld worden. Voor Peter Houdmeyers is dat een onafhankelijke bron want er is in het verhaal van Bionerga sprake van belangenvermenging.
"De oven is van de overheid en die moet gecontroleerd worden door dezelfde overheid. Daarom willen wij een Toxicowatch als onafhankelijke partner. Ik denk dat het na vanavond de goede richting uitgaat. De bepaling van de oorzaak is moeilijk, dat snappen we wel".
Het merendeel van het publiek bleef na de presentatie achter met nog veel vragen. De uitleg over het actieplan was vaag en zeker niet concreet genoeg voor de situatie in Beringen.
"De avond heeft niets opgeleverd. Ze gaan weer al eens iets onderzoeken, ze gaan weer eens acties ondernemen. Ik ben kwaad. Waarom hebben ze die oven hier neergezet? Wij worden heel stilletjes vergiftigd. Die oven had hier nooit mogen komen", zegt Helèna Kowalczyk.
Ook voor Groen Beringen zijn er nog veel vragen.
"De resultaten van Toxicowatch worden een beetje geminimaliseerd. De meetresultaten in Beringen zijn stijgend. Het actieplan geeft ook niet veel duidelijkheid. Hoeveel negatieve rapporten zijn er nog nodig?", zegt Kobe Snyers van Groen.
Schepen van Leefmilieu Tijs Lemmens was ook aanwezig. De stad zal al de onderzoeken blijven opvolgen en alle nodige informatie bezorgen aan de Vlaamse overheid.