Bike Valley in Beringen heeft een belangrijk order binnengehaald: met het oog op de Olympische Spelen 2020 in het Japanse Tokyo mag het speciale koelkledij testen voor ruim 200 pakken en dit voor alle sportfederaties. De Limburgse windtunnel kreeg de voorrang op deze van het Nederlandse Eindhoven. Onder de noemer
Cold2Gold wordt Bike Valley de trekker van een belangrijk innovatief project van
Sport Vlaanderen.
Met het oog op de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2020, laat Sport Vlaanderen innovatieve koelkledij maken voor onze topsporters. Ze doen dit via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten.
Bike Valley, het innovatief bedrijfsnetwerk voor de Vlaamse wielerindustrie, zal daarbij de trekkersrol op zich nemen.
Om koelende truitjes te ontwikkelen die de Vlaamse atleten kunnen dragen tijdens de wedstrijden, zal Bioracer Tessenderlo focussen op de thermoregulerende eigenschappen die textiel kan bieden (diverse materialen in diverse weefpatronen). Devan Chemicals zal nagaan hoe chemische coatings het koelende effect van dit textiel nog verder kunnen verhogen. Naqi Herk-de-STad brengt dan weer zijn expertise over koelende gels binnen.
Om de Vlaamse atleten voor, tussen en na de wedstrijden te kunnen afkoelen in Tokio, zal Inuteq (NL) een nieuw type koelvest ontwikkelen. Dit nieuwe type zal beter, nauwkeuriger en op maat van de individuele atleet het lichaam afkoelen en tegelijkertijd beduidend praktischer zijn in gebruik dan de bestaande ijsvesten.
De
Vrije Universiteit Brussel ondersteunt Bike Valley bij het testen van de koelende kledij op de atleten. De testen zullen zowel in fictieve klimaatkamers en windtunnels, als op het terrein tijdens wedstrijden gebeuren. Niet enkel de fysieke, koelende eigenschappen van de kledij worden kwantitatief gemeten en gevalideerd, er wordt ook nagegaan hoe de atleten zelf de kledij ervaren en of ze zich er goed in voelen. Ook het psychologische aspect draagt immers bij tot het leveren van topprestaties.
“We zijn op zoek naar de beste manier om onze topsporters te omkaderen op de Olympische Spelen. Vandaag zijn er al heel wat oplossingen zoals ijsvesten op de markt, maar die kunnen de extreme omstandigheden van Tokio niet aan en zijn niet handig in gebruik. Door innovatieve uitrusting te voorzien die beter is dan wat er vandaag te verkrijgen is, helpen we hen topprestaties te leveren en zorgen we bovendien voor een competitief voordeel voor onze sporters.”, zegt Vlaams minister van Sport en Innovatie Philippe Muyters.