De bouw van de
afvalverbrandingsoven ofwel de
biostoomcentrale is gestart. Aan een tempo van 12 cm per uur gaat de bouw naar boven via de techniek van
glijbekisting. Dat is voor België een unieke methode die vooral wordt gebruikt bij wolkenkrabbers. De afvalbunker werd zo op amper 12 dagen tijd opgetrokken.
"Het gebouw is 36 meter hoog en dat leent zich wel voor glijbekisting. Het is een techniek waarbij wij het hele gebouw bekisten en de bekisting gaat langzaam omhoog aan een tempo van 12 cm per uur. Dag en nacht wordt er dan beton gestort en gaat de bekisting mee omhoog", zegt
Kris Delbaere van aannemer Strabag.
Voor het bouwen van de fundamenten werd ook al een unieke techniek gebruikt. Met onderwaterbeton werden de diepste putten gebouwd. Hierdoor is de bemaling beperkt gebleven.
"Voor de afvalbunker moesten wij een put maken tot op 7 meter. Om het grondwater niet te fel te laten zakken, hebben we gebruik gemaakt van onderwaterbeton. Het is techniek die wel gekend is in de havenbouw of bij de aanleg van kanalen maar in de traditionele bouw is dit wel uniek", zegt Kris Delbaere nog. Deze techniek heeft ervoor gezorgd dat het grondwater niet zakte want met Borealis als buur kon dit wel leiden tot gevaarlijke situaties.
"Het wel opgepompte water is zo veel als mogelijk ter plaatse opnieuw geïnfiltreerd met behulp van retourbemaling. Enkel het teveel aan water is via een debietmeter geloosd in de beek", zegt
Philip Peeters van Bionerga nog.
De Biostoomcentrale moet tegen begin 2020 operationeel zijn. De oven zal 200.000 ton huishoudelijk en gelijkgesteld bedrijfsafval verwerken. De warmte die de centrale opwekt, zal via een warmtenet geleverd worden aan naburige bedrijven. Borealis is de eerste klant van Biostoom Beringen. Bionerga is nu nog op zoek naar andere bedrijven die willen meewerken aan hun Energiehub. Met een moderne videobrochure worden investeerders gezocht om nog mee te participeren in deze Energiehub waarbij waterstof een belangrijke rol moet gaan spelen. Zo zal Bionerga binnenkort een vuilniswagen op waterstof in dienst nemen.