Afgelopen weekend werd voor de eerste maal het
Black Box BBQ kampioenschap georganiseerd.
Zaterdag vond de eerste dag plaats
in Beringen bij de firma Carmans in samenwerking met de
Van Zon groep.
De gebroeders
Eric en Luc Carmans zorgen voor de invulling van de slagerij afdeling
en de toelevering van vers vlees en vleesbereidingen binnen de Van Zon groep.
Er namen 15 teams deel aan deze wedstrijd. De ingrediënten voor de vijf te bereiden gerechten werden geheim gehouden
voor de deelnemers.
De teams kwamen zaterdag naar Beringen om hun
Black Box bij de firma Carmans op te pikken.
Daarna kregen ze de tijd om te bepalen wat ze met de hoofdingrediënten zouden combineren en welk bier ze er bij gaan serveren. Hierbij werden ze bijgestaan door een biersommelier.
Op zondag vond dan de eigenlijke wedstrijd plaats bij
brouwerij Liefmans in Oudenaarde. De barbecueteams moesten vijf gerechten bereiden met als
hoofdingrediënten: L’Autentique blauwpoot scharrelkip, Belgische kalfskroon, IBP US Prime short ribs, Pure South NZ platte hertenbil en Dingley Dell buikspek. De gerechten werden beoordeeld door een jury op basis van zowel de combinatie gerecht-bier, de smaak van het hoofdingrediënt, de gaarheid, het uitzicht en de presentatie als smaak van het geheel.
De jury werd voorgezeten door
Nicolas Soenen, biersommelier van Duvel-Moortgat.
De nationale kampioenstitel ‘Black Box BBQ’ werd gewonnen door team
BBCats uit Overpelt.
Koen Maes, organisator van de Black Box BBQ Cup 2015, “Het was de eerste keer dat het ‘Black Box’-principe in ons land werd toegepast. Niemand van de deelnemers wist vooraf welke gerechten ze op de grill moesten bereiden, want de hoofdingrediënten werden pas zaterdagnamiddag bekendgemaakt. De teams konden met andere woorden niets op voorhand inoefenen. Ze moesten ook beslissen welke bier het best bij elk van hun gerechten paste. Ik ben bijzonder tevreden over deze eerste Black Box BBQ Cup, want het niveau van de bereide gerechten lag zeer hoog.
BBCats is de verdiende winnaar van de beker.”
(Jos Neys)