Zopas verscheen een interessant boek over de arbeidsmarkt voor mijnwerkers in onze provincie.
"In de put" is een boeiend naslagwerk van
historicus Bart Delbroek. "Hoe was de arbeidsmarkt voor mijnwerkers in Limburg georganiseerd? Welk personeelsbeleid werd er ontwikkeld, hoe zat het met de aanwerving van arbeiders, wie waren deze arbeiders en waarom kozen ze voor een job in deze industrie?"
Dit zijn de onderzoeksvragen die historicus Bart Delbroek
behandelt in de recent gepubliceerde uitgave van zijn doctoraat.
Delbroek baseert zijn onderzoek grotendeels op bedrijfsarchieven, terug te vinden in het Rijksarchief Hasselt, en eigentijdse literatuur.
Het boek bevat ook verschillende foto's van het
mijnmuseum in Beringen.
Het boek biedt een
genuanceerde blik op de werking van de arbeidsmarkt voor mijnwerkers. Zo vertrekt Delbroek bijvoorbeeld van de context waarin de mijnbedrijven zich hebben gevestigd in Limburg. De mijnindustrie zorgde er voor een doorgedreven transformatie van een grotendeels agrarische samenleving en de directies kozen voor een eigen arbeidsmodel om de mijnindustrie vorm te geven. Dat model is volgens Delbroek gebaseerd op een paternalistische en autoritaire visie op de verhouding tot het personeel, die vooral de bedoeling had de mijnwerkers te binden aan de mijn. Dit betekent evenwel niet dat mijnwerkers zelf een zwakke positie hadden op de arbeidsmarkt, integendeel. Delbroek benadrukt dat ze eigen strategieën ontwikkelden om hun positie onder controle te houden, of te verbeteren, bijvoorbeeld via persoonlijke netwerken en absenteïsme.
Delbroek besluit dat, net zoals in andere industrieën die zich eerder hadden gevestigd en ontwikkeld, in de Limburgse mijnindustrie sociale relaties zijn 'uitgevonden'. Het initiatief kwam niet enkel van directies, maar ook van overheden en de arbeiders zelf.
Bart Delbroek. In de put. De arbeidsmarkt voor mijnwerkers in Belgisch-Limburg, 1900-1966. Hilversum, Verloren, 2016, 246 p.
Het boek kan besteld worden voor de prijs van 25 euro op de website van het Sociaal Historisch Centrum Limburg.