In Kolenwasserij 4 werd deze ochtend het boek
'30 jaar mijnsluiting Beringen' voorgesteld. Het boek is een ode aan het Berings mijnverleden en brengt een reeks van 30 archieffoto’s gemaakt door auteur en fotograaf Hans Put na de mijnsluiting.
‘Ik ontdekte begin dit jaar nog een mapje foto’s van de oude mijnsite, ik was die reeks foto’s al vergeten. Zo is de zoektocht in mijn archieven in gang gezet”, zegt Hans Put.
Het resultaat is een mooie terugblik op de mijnsite na de sluiting. Hans vertelt in 30 korte verhalen een
persoonlijke terugblik op die jaren en het ontstaan van be-MINE.
Het boek heeft daarnaast nog eens 2x30 foto’s die de afgelopen drie jaar werden gemaakt voor een aantal fototentoonstellingen. Een deel was te zien op de expo CURRICULUM in het VTI Beringen in 2017.
Andere foto’s zullen te zien zijn op de expo ’30 jaar mijnsluiting Beringen’ in het ophaalgebouw 4 op be-MINE op 5,6,12 en 13 oktober 2019 waar Hans werk toont samen met Bart Liesenborgs, Inge Jespers en Anastasia Tofoni .
“De Beringse freelance reporter en fotograaf, Hans Put, legt het mijnverleden vast en brengt daarbij ook zijn eigen verhaal: de fascinatie voor het prachtige erfgoed in Beringen en van de mensen die er wonen. Hans groeide op in de schaduw van de Beringse mijn. Als kind woonde hij in een nieuwe wijk in de Hoevestraat en vol bewondering keek hij naar de imposante gebouwen van de Beringse mijn. Als tiener ging hij stiekem gluren achter het muurtje in de buurt van hotel Modern hoe de Rijkswacht en de oproerpolitie de mijnwerkers in bedwang wilden houden tijdens de roemruchte stakingen. Maar de Limburgse mijnen gingen onherroepelijk dicht.
Hans geniet van wandelen en van snuisteren op de mijnsite. Hij houdt van zijn buurt en van de mensen. Dat zie je in zijn foto’s. Met sterke composities, de juiste belichting en kleur geeft hij zijn foto’s uitstraling en karakter", vertelt Marijke Henkens als inleiding in het boek.
Dit weekend wordt ook de start gegeven van een uitgebreide herdenking rond 30 jaar Mijnsluiting Beringen
“Het is belangrijk dat deze lokale geschiedenis ook voor de volgende generaties levendig gehouden wordt. Dankzij de enorme inzet van de Vrienden van het Mijnstreekmuseum kunnen bezoekers al sinds 1986 in het Mijnmuseum kennismaken met het leven in en rond de mijnen. Het provinciale belevingscentrum Be-MINE PIT, het sluitstuk van de herbestemming van de site, zal bezoekers onderdompelen in de mijn en het verhaal van de mijnwerkers vertellen.
Als stadsbestuur maken we ook werk van een masterplan Beringen Mijn, om zo de erfgoedparels in de mijnomgeving sterker met elkaar te verbinden, een eigentijdse invulling te geven en meer zichtbaar te maken voor een breed publiek. We willen niet enkel investeren in stenen, maar ook in de mensen die er wonen.
Met het project ’30 jaar mijnsluiting’ brengen we een ode aan de vele hardwerkende mijnwerkers, aan het vakmanschap in de mijn. We hopen dat het gevoel van verbondenheid en kameraadschap van destijds ook in dit project tot uiting zal komen. Daarom hebben we lokale actoren uit de brede culturele sector opgeroepen tot samenwerking, om zo onze mijngeschiedenis weer tot leven te brengen.
Dit boek is daar alvast een mooi voorbeeld van. Wij zijn blij dat Hans Put jou in zijn boek meeneemt op een nostalgische rit doorheen onze mijngeschiedenis, waarin elke etappe een sprekend beeld is, een boeiend verhaal. Een verhaal dat we niet mogen vergeten, ook niet na 30 jaar mijnsluiting. Want ons erfgoed telt”, vertellen An Moons, schepen van cultuur en erfgoed en Thomas Vints, burgemeester.
Het boek wordt in première voorgesteld op zaterdag 7 september van 15u tot 18u in CC Casino Beringen tijdens de expo ‘Commerce op de Cité’ van Citévolk Spreekt. Ook zondag zal Hans er zijn om zijn boek te signeren.
Het boek kost 30 euro. (foto's Jean Beerten en Patrick Cosemans)