De bond van het
Belgisch American Football reageert vanavond op de
boycot van twee Brusselse clubs om nog te spelen. Normaal moeten de Brussels Tigers hun wedstrijd morgen opnieuw spelen tegen de Limburg Shotguns in het Beringse mijnstadion. Ook de finale van de Belgian Bowl die volgende week normaal in Beringen zou gespeeld worden, komt in het gevaar. Michel Eeman, speler bij de Limburg Shotguns en ook bestuurslid van het BAFL, ligt onder vuur op sociale media en krijgt haatberichten.
De bond is niet mals voor de twee Brusselse clubs en dreigt op zijn beurt om de clubs te schorsen. Het bestuur van BAFL reageerde vanavond met een
lange mededeling:
"Via deze weg willen we vanuit het bestuur van BAFL enkele zaken verduidelijken in verband met de gebeurtenissen van de laatste dagen. We hebben tot nu toe enkel de beslissing om de wedstrijd Limburg Shotguns versus Brussels Tigers gecommuniceerd. Over alle andere gebeurtenissen hebben we tot nu toe gezwegen om zoveel mogelijk de rust te proberen bewaren en ondertussen het gesprek buiten social media te voeren. Maar gezien het feit dat de ploegen die een boycot voeren tegenover de liga weigeren om mee te werken kunnen we niet anders dan onze mening via deze weg verder toe te lichten in de hoop dat er toch een doorbraak kan gerealiseerd worden die ons toelaat om verder te werken aan de toekomst van American football in België. Allereerst willen we de beslissing om de wedstrijd Limburg Shotguns versus Brussels Tigers te laten herspelen verduidelijken. In de regels van BAFL staat heel duidelijk vermeld in artikel 10: “Geen enkele oefen- of competitiewedstrijd, georganiseerd binnen of door een van de BAFL-competities kan plaatsvinden zonder de aanwezigheid van een ambulance of een medical crew met een vastgelegde lijst van noodzakelijk materiaal.”
Dit wil zeggen dat de wedstrijd nooit had mogen starten, er staat echter nergens in de regels verduidelijkt wie er verantwoordelijk is als de wedstrijd toch begint. Dit is eigenlijk de kern van de zaak. Aangezien de wedstrijd toch begonnen is hebben we verder gekeken naar artikels 10.2 en 10.3. 10.2 zegt: “Indien er door overmacht bij de organisator, niet voldaan kan worden aan de hierboven vermelde eisen, dan moet een afgevaardigde van het BAFL-bestuur gecontacteerd worden. Er kan dan beslist worden dat de wedstrijd al dan niet door kan gaan onder scrimmage-vorm. De score van deze scrimmage zal dan echter niet bindend zijn, en de shedulecommissie zal deze wedstrijd later inplannen in de competitie.” 10.3 zegt: “Indien er door de organisator niet voldaan wordt aan de hierboven vermelde eisen, en deze geen overmacht kan aantonen, dan kan de sanctiecommissie een sanctie opleggen aan de organisator. De wedstrijden die gepland waren op dat moment, worden dan NIET gespeeld. De sanctiecommissie kan indien zij dit noodzakelijk acht een forfait ten laste leggen, of alsnog de shedulecommissie aanduiden om deze te verzetten naar een andere datum tijdens het seizoen.”
Het was de mening van het bestuur dat we onder regel 10.3 vallen. Ook al hadden de Limburg Shotguns een ambulance besteld en was die zonder hun toedoen te laat kon er niet voldaan worden aan de eisen en er kon geen overmacht aangetoond worden door het feit dat er niet gecheckt geweest is of er een ambulance aanwezig was. Dit wou zeggen dat er 2 mogelijke opties waren een forfait ten laste van de organisator of de wedstrijd verzetten naar een ander moment. Jammer genoeg heeft deze situatie zich al eens voorgedaan, namelijk de wedstrijd van de Ostend Pirates versus de Liege Monarchs. Tijdens die wedstrijd was er wel een medical crew maar geen ambulance. In die periode bestond de optie van medical crew niet in de regels en werd de regel van een ambulance niet gevolgd en werd de wedstrijd toch gestart. Na een blessure van een speler van Oostende claimden de Pirates dat het niet veilig was volgens de regels en dus wilden ze stoppen. De wedstrijd werd stil gelegd en een procedure opgestart om te bekijken wat er gedaan moest worden. Toen werd er besloten dat die wedstrijd opnieuw gespeeld moest worden. Om die reden hebben we als bestuur unaniem besloten om de wedstrijd te laten herspelen. Daarenboven zijn de regels van de competitie herschreven na het incident in Luik om ook de optie van een medical crew te voorzien. Ook na het incident van zaterdag 13 november zullen de regels in verband met de ambulance en medical crew herschreven worden om een situatie zoals deze te vermijden. Dat ploegen niet akkoord zijn met een beslissing is volledig te verstaan maar daarom direct de liga te boycotten zonder een gesprek aan te gaan met daaraan gekoppeld een ongekende stortvloed aan haatberichten versus Michel Eeman is een brug te ver. Michel Eeman verzet bergen werk voor de liga en probeert ten allen tijden de scheiding tussen zijn club en zijn liga werk te bewaren. Zo heeft hij in deze situatie zichzelf uit de discussies gehouden, net zoals Frederic Meysman zich onthouden heeft. We kunnen dus ten stelligste bevestigen dat alle boardmembers zich onpartijdig gedragen in hun BAFL bestuurswerk. Uiteraard zijn er verbeterpunten maar die zouden wij vanuit het bestuur liever bespreken op een constructieve manier in plaats van onmiddellijk naar een boycott te grijpen.
Het argument dat BAFL niets geeft om de veiligheid van de spelers is ook flagrant onwaar. We willen te allen tijde de veiligheid van alle spelers garanderen. Daarom staat er ook in de regels dat er ten allen tijde een ambulance aanwezig moet zijn en dat de wedstrijd niet mag beginnen zonder. Dat dit in dit geval is kunnen gebeuren is voor ons een moment om de regels te herbekijken en verdere maatregelen te pakken om dit in de toekomst te vermijden. Zo heeft het bestuur, in een poging om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de beide boycottende clubs enkele voorstellen gedaan om veiligheid nog prominenter aan te pakken. Zaken zoals een gesprek aangaan met alle clubs om te bekijken of er bij hen ideeën bestaan om de veiligheid verder te verhogen, een fonds aanleggen om projecten van veiligheid te financieren, een niet nader bepaald percentages van eventuele boetes altijd voorzien voor dit fonds, 500 EUR van de opbrengst van de Belgian bowl van dit jaar zou al gebruikt kunnen worden om dit fonds aan te leggen. Na deze voorstellen werden we enkel ontvangen op stilte vanuit de Tigers en een mail vanuit de Black Angels waarbij ze hun boycot bevestigen. Dit is voor ons de druppel, door te weigeren om deze voorstellen ook maar te bespreken tonen de beide ploegen dat het hun niet om veiligheid gaat maar eerder
een poging om de liga te destabiliseren. Het kan niet zijn dat ploegen die voor de competitie akkoord gaan met regels, tijdens de competitie stoppen omdat ze het plots niet meer eens zijn met die regels. Het is hun goed recht om voor de competitie te weigeren om deel te nemen, maar zoals het nu loopt kan nooit een optie zijn.
Daarom is ons standpunt dat beide ploegen ofwel hun boycot opheffen, inclusief Brussels Black Angels die de Belgian Bowl spelen. Ofwel dragen deze ploegen de bewezen kosten van de niet gespeelde wedstrijden, Tigers voor de halve finale in Limburg en de Black Angels voor de Belgian Bowl.
Indien ze dit ook weigeren dan zien we ons genoodzaakt om zowel de Tigers en Black Angels te bannen uit BAFL georganiseerde activiteiten voor de komende 3 jaar. Met andere woorden geen mogelijkheid op Belgian Bowl, geen deelname aan IFAF sanctioned tornooien, geen IFAF of BAFL transfer regels, enz. We hopen echter dat het niet zo ver moet komen en dat beide ploegen bereid zijn hun boycot op geven en constructief mee te werken."