Leerkrachten die volgende week maandag starten op het
Spectrumcollege kregen vandaag een boeiend bootcamp van Maurits Wysmans, specialist in opvoedings- en gedragsproblemen. Deze opleiding vormt een belangrijke schakel in de aanvangsbegeleiding van nieuwe leerkrachten: het zorgt ervoor dat ze de eerste dagen in hun klas verbindend, warm en duidelijk kunnen starten. Want een klas managen, hoe doe je dat?
"Twintig nieuwe leerkrachten, in twee groepen: zo zien de deelnemers er uit op het bootcamp klasmanagement. Klasmanagement is tegelijk de kip en het ei: je moet sterk zijn in klasmanagement als je een krachtige leeromgeving voor onze jongeren wil bieden. Tegelijk zien we ook dat dankzij het vakmanschap en de bevlogenheid van sommige leerkrachten leerlingen aan hun lippen hangen. Als je boeiend kan lesgeven, dwalen leerlingen niet af en heb je minder moeite met klasmanagement.
Het klasmanagement van de leerkracht moet leergericht gedrag stimuleren", zegt
Tine Bos, pedagogisch coördinerend directeur.
In de sessies klasmanagement is er aandacht voor het geheel: de klasinrichting, de manier van werken en de manier waarop de leraar de leerling begroet als ze de les binnen komen, de communicatie en vooral de relatie tussen leerkracht en leerlingen. Relatiebekwame leerkrachten kunnen verbondenheid opbouwen, aan vertrouwen timmeren en aan herstel werken waar dat nodig is.
"Pedagogisch beleid en personeelsbeleid gaan hand in hand. Geen enkele leraar of opvoeder staat er alleen voor. Wanneer leerlingen voelen dat de collega’s één team vormen, elkaar steunen, informeren en vanuit dezelfde regels handelen, groeit zowel de groep leerlingen als de leerkrachten. Naast onze aanvangsbegeleiders, kunnen leerkrachten bij hun vakgroep, de collega’s van de klassenraad, leerlingbegeleiding en hun leidinggevenden terecht".
Twee sessies
“We nodigen alle nieuwe leerkrachten van de scholengemeenschap dan ook uit voor twee sessies rond klasmanagement. De eerste sessie wordt bewust al eind augustus ingepland, zodat iedereen goed kan starten op 1 september. Als je stevig in je schoenen staat, kan je optimaal gebruik maken van de gouden weken.”
Mensen denken vaak: die eerste indruk, die eerste schooldag maakt of kraakt je als leerkracht. Wij geloven in een goede start, in het opbouwen van verbondenheid. Maar we nemen zeker tijd tot de herfstvakantie om die eerste fasen in groepsbinding zo sterk mogelijk te doen. Als het dan goed zit in de klas, kan je wonderen doen. Ze noemen het niet voor niets de gouden weken. Om die gouden weken maximaal te benutten, is het praktijkgerichte bootcamp is belangrijk element in onze warme aanvangsbegeleiding, die er verder uit bestaat dat startende leerkrachten opgevolgd en begeleid worden door specifieke aanvangsbegeleiders. Dat deze aanvangsbegeleiding geapprecieerd wordt, merken we al bij het solliciteren van leerkrachten”, vertelt
Eva Kuijpers, algemeen coördinerend directeur Spectrumcollege.