Yentl Doggen uit Paal is al meer dan een jaar aan het rondtrekken in Azië en Australië. De laatste maanden is hij in Australië en werkt hij in een kaasboerderij op King Island, in het uiterste zuiden van Australië in de staat Tasmania. De bosbranden hebben daar
een grote impact op het leven.
"Momenteel heb ik zelf minder last van de branden omdat ik op een eiland woon maar vandaag is er toch veel rook dat vanop het vasteland naar ons toe waait. Het is er zeer mistig voor het moment. De branden zijn nog nooit zo fel geweest in het begin van de zomer. Elk jaar zijn er wel bosbranden in de zomermaanden maar nu is er al zoveel bos verwoest op één maand als anders op vier maanden. Een gebied twee keer zo groot als België is al in de vlammen opgegaan", zegt Yentl.
De felle branden zorgen voor een zeer grote economische impact op het land. De schade wordt nu al geschat boven de 4 biljoen dollar. De toeristische sector wordt ook fel getroffen, het aantal bezoekers is drastisch gedaald door de branden. 25 personen lieten al het leven door de branden. De premier van het land ligt zelf onder vuur voor optreden.
"Zo is hij te zien met zijn handen in zijn zakken terwijl hij de getroffen gebieden bezoekt. Hij was trouwens nog lang op vakantie op Hawai", zegt Yentl.
Ook het aantal dieren dat stierf is ontiegelijk groot. In België organiseert WWF een
inzamelactie voor de getroffen dieren.
"Volgens de universiteit van Sydney zijn al meer dan een miljard zoogdieren, vogels en reptielen gestorven, waaronder miljoenen iconische diersoorten zoals kangoeroes, kaketoes, wallaby's, suikereekhoorn en potoroes...
Maar bovenal is de situatie van de koala’s hoogst alarmerend. De reeds bedreigde diersoort heeft nu 30% van haar populatie verloren in het zuidoosten van het land wat hun risico op uitsterven aanzienlijk heeft versneld. Binnen amper 30 jaar zouden de koala’s al verdwenen kunnen zijn", zegt WWF.
"Klopt", zegt ook Yentl. "Het zijn vooral de koala's die bedreigd zijn door de bosbranden. Ook veel kangoeroes zijn gestorven door de brand maar die populatie is groot genoeg", zegt Yentl nog.