Deze middag vond de inhuldiging van de
buitenexpo in Beverlo plaats. Die omvat vijf kunstwerken die aan de muur naast de kerk worden bevestigd. In november zocht de stad een kunstenaar om deze panelen vorm te geven. Het project kadert binnen het participatietraject van ‘Beverlo Bruist’.
“Een belangrijk en herkenbaar element in het dorpsbeeld van Beverlo is de kerkmuur. Met de toevoeging van vijf cortenstalen panelen wordt deze muur getransformeerd tot een dynamische buitenexpo,” vertelt Esmeralda Meyen, schepen voor Cultuur.
Uit een oproep naar kunstenaars zijn negen inzendingen ontvangen. Na een zorgvuldige selectie heeft de jury gekozen voor kunstenares Debora Lauwers van Alley Studio. Haar kleurrijk en toegankelijk concept sluit aan bij de identiteit van Beverlo.
“De panelen, ontworpen in de vorm van de kerkramen, zijn verwisselbaar en dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst ook andere vormen van kunst, zoals gedichten of foto's te tonen”, besluit Esmeralda Meyen.
Vergroening en bijvriendelijkheid
Stad Beringen werkt ook aan een groenere en aangenamere dorpskern met initiatieven die biodiversiteit, kunst en vergroening samenbrengen. Bij de kerk in Beverlo werden grote cortenstalen letters geplaatst die niet alleen het woord ‘Beverlo’ vormen, maar ook fungeren als bijenhotel. De eyecatcher werd gerealiseerd in samenwerking met leerlingen van VBS Westakker, die tijdens een workshop ook kleine bijenhotels maakten. In februari gebeurt de aanplanting van klimplanten bovenaan de kerkmuur om het geheel tot leven te brengen.
“Met deze projecten, waaronder ook de ontharding aan de kerk en de aanplanting van een groenblijvende haag, zet Beverlo een eerste stap naar een groener centrum dat kunst, natuur en erfgoed harmonieus combineert,” aldus Jessie De Weyer, schepen Openbare Werken, Publieke ruimte & Groen.
Beverlo Bruist van nieuwe ideeën
De vernieuwingen in Beverlo zijn het resultaat van het participatietraject Beverlo Bruist, dat in 2020 werd opgestart.
“Samen met bewoners zijn ideeën verzameld om het dorpscentrum aantrekkelijker, groener en levendiger te maken", vertelt Stijn Truyens, schepen van Participatie nog tot slot.
De plaatsing van kunstwerken op de kerkmuur, het bijenhotel en de vergroening rondom de kerk zijn slechts enkele van de acties die voortvloeien uit dat traject. De panelen aan de kerkmuur zijn niet alleen een canvas voor kunst, maar ook een platform dat in de toekomst ruimte biedt aan andere creatieve projecten. Zo blijft Beverlo een dorp in beweging, waar bewoners en bezoekers telkens iets nieuws kunnen ontdekken. (foto's Roman Martyka en Johan Put)