Voor
burgemeester Thomas Vints was het afgelopen jaar een heel bijzonder jaar. Als burgemeester kreeg hij een grote verantwoordelijkheid: een crisiscel werd opgericht en de beslissingen van Brussel moesten lokaal ingebed en gehandhaafd worden. We vroegen aan de burgemeester om even terug te blikken.
"1 jaar corona, de pauzeknop werd ingedrukt en ons (sociaal) leven kwam on hold te staan. Onzekerheid, nationale veiligheidsraden, crisiscellen, lockdowns, relanceplannen, contacttracing, overlegcomités, bubbels en vaccinatiecentra werden dagelijkse kost. Termen die we eerst bijna nooit gebruikten en nu plots niet meer weg te denken zijn. Ik herinner me de start van de coronacrisis nog goed. Enkele dagen voor de aankondiging van de eerste lockdown voelden we als stadsbestuur dat er iets groters zat aan te komen. We hebben ons proactief opgesteld en riepen de
veiligheidscel samen om te bekijken welke activiteiten er de komende maanden mogelijk geannuleerd dienden te worden.
Één van de eerste stadsdiensten die de deuren moest sluiten was ons dienstencentrum. Zij kregen net voor de lockdown te horen dat ze geen activiteiten meer konden organiseren. Ook de woonzorgcentra gingen op slot. Al snel volgde heel België en dus ook Beringen. Een moment dat me zeker gaat bijblijven van afgelopen jaar: de eerste nationale veiligheidsraad. In de veiligheidsraad van donderdagavond 12 maart werden we geïnformeerd over de lockdown die inging op vrijdag 13 maart om middernacht. Tot laat die avond heb ik met een van onze directeurs een structuur opgezet om ‘s ochtends meteen alles op te pakken wat op ons afkwam.
De CoördinatieCel Corona (CCC) was geboren.
"Als burgemeester beleef je zo’n tijd intens. Er moet heel veel gebeuren maar uiteindelijk wordt ook veel geannuleerd. Je bent gewoon om van de ene naar de andere vergadering te hollen, verplaatsingen te maken, activiteiten bij te wonen, jubilarissen te bezoeken, huwelijken te voltrekken, enz. Alles stond plots in het teken van deze gezondheidscrisis. En die eerste weken is dat ook effectief zo geweest. Andere, minder dringende zaken moesten wijken en we hebben ons als stadsbestuur (digitaal) moeten heruitvinden. In snel tempo werd het stadspersoneel uitgerust met een laptop om ook van thuis uit aan de slag te kunnen gaan. Er waren al plannen om richting het nieuwe stadhuis de digitale weg in te slaan, de coronacrisis heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Op korte tijd hebben we enorm veel gerealiseerd maar vooral ook bijgeleerd op digitaal vlak. Onze dienstverlening verloopt nu 100% op afspraak.
"De maatregelen waren voortdurend aan verandering onderhevig en ook de Beringenaren zaten met veel vragen. De vragen die mij bereikten probeerde ik zo snel mogelijk te beantwoorden. Mijn taak als burgemeester bestaat er voor mij in om mijn burgers op dit vlak zo goed mogelijk te informeren. Dit was niet altijd gemakkelijk omdat we het soms zelf ook niet goed wisten en bij de hogere overheden gingen aankloppen voor extra informatie. Zelf probeerde ik aan de hand van filmpjes en berichten op mijn sociale mediakanalen voldoende informatie door te spelen. Ook intern hebben we vanaf dag één ingezet op goede informatiedoorstroming. Het was indrukwekkend om te zien hoe snel sommige collega’s mee konden schakelen.
"Ook de Beringenaren toonden zich van hun warmste kant! Ons platform
Beringen Helpt werd overspoeld door vrijwilligers die zich beschikbaar maakten om anderen te helpen. De solidariteit was en is nog steeds enorm groot in Beringen. Die bereidheid om anderen te helpen is fantastisch. Via het platform
help de helpers gaven massaal veel Beringenaren zich op om de handen uit de mouwen te steken in de zorgsector.
Ons eigen woonzorgcentrum Corsala heeft hier in de eerste coronagolf dankbaar gebruikt van gemaakt nadat heel wat personeelsleden ziek vielen. Nog eens 1000x dank hiervoor!
"Na de eerste hectiek van de lockdown, toen iedereen al een tijdje thuis in zijn eigen kot zat, leerde ik genieten van de kleine dingen die toen opeens wel mogelijk waren. Ik spendeerde nog meer tijd op mijn fiets en genoot van de momenten die ik samen met mijn gezin kon beleven. We vierden Pasen in een kleine bubbel en ook Kerst en Nieuwjaar; waarschijnlijk ook Pasen 2021 zullen we opnieuw in klein gezelschap doorbrengen. De eerste lockdown werd gevolgd door versoepelingen. Versoepelingen waar iedereen reikhalzend naar uit keek. Helaas bleef dit mooie liedje niet erg lang duren. In het midden van de zomervakantie gingen de cijfers in Beringen de verkeerde kant op.
Samen met de andere mijngemeenten hebben we snel actie ondernomen en enkele extra, lokale maatregelen opgelegd zoals het samenscholingsverbod bijvoorbeeld. En dit bleek te werken. De cijfers daalden tegen het einde van de zomer en dat wilden we ook zo houden. Uit vrees voor een stijging van het aantal besmettingen na terugkeer van vakantiegangers plaatsten we een
testcentrum aan ons medisch centrum in Beringen. Zo konden we de testcapaciteit opdrijven en een piek in aantal besmettingen mogelijks vermijden.
"Vanaf begin augustus werden Beringenaren die een positieve test hadden afgelegd gecontacteerd door onze sociale dienst. Niet om te controleren, maar opnieuw om goed te informeren en te helpen waar nodig. Op 1 september konden de scholen dan ook weer van start gaan en bleef alles een tijdje stabiel. Ter voorbereiding van het schooljaar, lanceerden we eind augustus de
coronafoon voor scholen, kinderopvang, clubs en verenigingen zodat het beleid dat de medisch expert bepaalt in alle domeinen wordt toegepast. Bij een besmetting op een school wordt bijvoorbeeld meteen de link gelegd naar de buitenschoolse kinderopvang, daar gelden immers andere bubbels dan in de klas. Al werken we al maanden met schoolbubbels om zo het risico mee in te perken. Waar de ene taak wegviel, werd een andere taak soms veel complexer. Dit vraagt veel van onze medewerkers, maar dit deden ze met volle overgave. In oktober kwamen er strengere maatregelen en ging het land terug op slot. Dit keer hadden we al een scenario klaarliggen waardoor we vlotter konden overschakelen naar lockdown-modus. Deze nieuwe fase duurt nu al een tijdje.
"Maar toch zie ik het positief sinds de start van het nieuwe jaar.
We zijn als een speer gestart met het opzetten van vaccinatiecentra over heel Vlaanderen. Ook Beringen heeft haar eigen
vaccinatiecentrum op be-MINE waar zowel inwoners van Beringen als Tessenderlo terecht kunnen voor hun prik. Op 15 februari, na een erg succesvolle
dry run, een generale repetitie zeg maar, mochten we dan ook als eerste centrum in Vlaanderen starten met vaccineren. Wat een eer! Dit geeft perspectief op het einde van deze lange en donkere tunnel. Hopelijk zijn de leveringsproblemen van de vaccins snel van de baan en kunnen we volop starten met dagelijks vaccineren. De capaciteit in ons vaccinatiecentrum is net zo hoog als het engagement van onze talrijke vrijwilligers! Met meer dan 200 zijn ze; Beringenaren die willen meewerken aan deze enorme vaccinatieoperatie. Wij zijn er klaar voor!
"Tot slot wil ik de
Beringenaren bedanken voor hun discipline, doorzettingsvermogen, begrip en geduld. We vragen veel van jullie. We vragen veel van onze kleinsten, van onze jeugd, van onze studenten, van onze gezinnen, van onze beroepsbevolking, van onze ouderen en van de meest kwetsbaren. Beringen is een warme stad en dat is in coronatijd niet anders gebleken. Wat ik hoop mee te nemen uit dit hele verhaal is de veerkracht die we getoond hebben en de solidariteit en samenwerking die ik dagelijks zag. Jullie inzet verdubbelt elke dag opnieuw mijn motivatie voor onze prachtige stad. Op naar betere tijden!"