In de
Neerstraat in Koersel wordt sinds vorige week gewerkt aan een nieuwe riolering, nieuwe waterleiding en verharding van de straat. Daarbij worden de
oude buizen van de waterleiding met asbest vervangen. Die worden in een open container gegooid. De zakken voor het asbestafval liggen zichtbaar in de container. De werknemers dragen speciale beschermde kledij tijdens de werken maar de buurtbewoners zijn ongerust over deze gang van zaken.
"Wij zijn niet op de hoogte gebracht van de werken en het asbest. Wij hebben daarom de bevoegde schepen onze bezorgdheid laten weten. Die heeft ondertussen de aannemer en de veiligheidscoördinator aangemaand op de werken uit te voeren volgens de wettelijke vereisten. Maar de situatie is nog niet verbeterd, zegt een buurtbewoner.
"Vandaag werden er terug buizen en resten in de container gegooid. Een werknemer brengt de buizen met een bestelwagen en openstaande deuren tot aan de container en dan worden deze erin gesmeten. De arbeider draagt witte tyvek, geen mondmasker of handschoenen. Bij breken, slijpen, enz komen er vezels los en heb je verspreiding van asbestvezels, zeker als je met een bestelwagen met open deuren rondrijdt. De laatste dagen is er veel wind, dan vliegt er heel zeker wat van die vezels in de buurt. We zullen het weten over enkele 10-tallen jaren, dan gaan we naar de dokter met klachten en krijgen we het verdict: longkanker", zegt een verontruste buurtbewoner.
Schepen Jean Vanhees: "de werken gebeuren in opdracht van de Watergroep maar we volgen dit zeker verder op dat alles volgens het boekje verloopt".
Het gaat hier om hechtgebonden asbest ofwel vast asbest. "Hier zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal zoals bij buizen. Zolang dat asbest in goede staat is en niet onvoorzichtig wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij", lezen we op de site van Vlaanderen.be.