Het buurtcomité dat strijdt tegen de komst van een grote
verkaveling door be-MINE op het zogenaamde Houtpark blijft alert en hield gisterenavond een nieuwe
ludieke protestactie door samen de vuilniszakken buiten te zetten op de plaats waar mogelijk een ondergronds containerpark komt. Vorige week was er een zogenaamde brainstormweek over de toekomst van Beringen-Mijn. Ook werd er geluisterd naar de buurt maar ze zitten daar nu met nog meer vragen dan voordien.
"Wij hopen dan ook dat de buurtbabbel er niet gekomen is om ons in slaap te wiegen of ons zand in de ogen te strooien.
In de eerste fase is er zogezegd ook met de buurt gepraat maar niks is minder waar.
Men zegt dat ze het project reeds fel hebben afgeslankt en minder huizen gaan zetten (van 599 naar 464) maar als wij de cijfers bekijken, die we op de buurtbabbel voor de eerste keer te zien kregen, merken we op dat er maar 27 wooneenheden minder in het project staan.
Het verschil zit volgens de cijfers in de 108 serviceflats, of zorgeenheden die verminderd zijn, het lijkt aldus met cijfers spelen en goochelen.
Tegen september belooft men met nieuwe plannen en een 3D presentatie af te komen en dan zullen we zien of de buurtbabbel een verplicht nummer was of niet", zegt
Mario Hanssen.
"Deze nieuwe wijk zal aanzienlijke overlast bezorgen voor de omwonenden, de toeristen, de school en alle andere bezoekers. De Koolmijnlaan en de Stationsstraat zullen nog meer dichtslibben. De spontaan ontstane natuur die er nu is, zal met al haar biodiversiteit verdwijnen. De landschappelijke waarde van het gebied wordt aangetast", zegt
Geert Poel nog.
Ook Jean-Pierre Van Loock uit de Laan op Vurten blijft strijdvaardig.
"Onze mooie, rustige, veilige, doodlopende straat zal verdwijnen en wordt een drukke toegangsweg tot een deel van de verkaveling, bovendien mogen wij weinig tot niks veranderen aan onze huizen, het mijnaanzicht moet blijven, maar de projectontwikkelaar zou wel 4 nieuwe huizen in onze straat mogen neerpoten. Hoe kan de stad enerzijds aan de gewone burger weigeren en aan een grote kapitaalkrachtige ontwikkelaar weltoelaten?", vraag Van Loock zich af.
Voor
be-MINE moet het project er sowieso komen ter compensatie van de vele investeringen in het erfgoed. Een eerste verkavelingsplan werd na veel protest van de buurt en verschillende organisaties in de koelkast gestoken. Ondertussen is er een nieuwe directeur bij be-MINE. Voormalig stadsambtenaar Pieter Vandergraesen moet nu een nieuw plan uitwerken. Hij zal moeten balanceren op een slappe koord om een evenwicht te vinden tussen de projectontwikkeling en de leefbaarheid van de buurt die nu al sterk onder druk staat door onder andere kansarmoede, vandalisme, overlast en verkeersveiligheid.
"We blijven in overleg met de buurt, de nieuwe plannen moeten tegen september klaar zijn en dan zullen we deze aan al de betrokken partijen voorleggen", zegt Vandergraesen.