Dat er een tekort is aan huisartsen en tandartsen is al langer gekend. Veel dokters en tandartsen hebben een patiëntenstop.
CD&V Limburg met Nawal Farih op kop, voerde gisteren op de markt van Beringen actie voor hun zogenaamde zorgdeal. Nawal Farih, Federaal Parlementslid, heeft immers cijfers opgevraagd aan de bevoegde minister en die zijn voor Limburg niet zo rooskleurig. Om te bepalen of een gemeente een huisartsen tekort heeft, wordt het aantal actieve huisartsen per 100.000 inwoners bepaald. Is die waarde lager dan 90 is er sprake van een tekort.
Beringen heeft een coëfficiënt van
108,8. Dat valt dus op het eerste zicht wel mee. Toch zijn er ook in Beringen bepaalde artsen die een stop hebben. De ene dokter heeft bijvoorbeeld veel meer patiënten dan de andere.
Een huisarts in Beringen heeft
gemiddeld 1740 patiënten, blijkt nog uit de cijfers van de minister.
Van de 51 huisartsen in Beringen zijn er
21 ouder dan zestig jaar, en daar knelt het schoentje wel als er geen opvolging is.
CD&V heeft nu 7 maatregelen opgesteld:
“1. De federale quota op het aantal studenten dat mag starten aan de opleiding moeten (minstens tijdelijk) opgeheven worden. 2. We behouden plaatsen bij de start van de opleiding voor studenten voor die zich ertoe verbinden om na afstuderen voor een bepaalde termijn te werken in de meest huisartsarme zones of in gebieden die risico lopen op huisartsentekorten.
3. Hier komen studeren als arts, is hier werken als arts.
4. Meer arts, minder boekhouder. Onze artsen en patiënten verzuipen in de regeltjes, maar elk moment besteed aan administratie is een moment verloren dat naar zorguren had kunnen gaan. 5. Invoering van een buurtpremie: We pleiten voor een premie voor huisartsenpraktijken in huisartsarme gemeenten en risicogebieden, en een hogere vergoeding voor een huisarts indien gevestigd in de meest huisartsarme zones van Vlaanderen (ziekenfondsen betalen iets meer terug aan deze huisartsen).
6. De uitbouw van satellietpraktijken in landelijke gemeenten. Grote groepspraktijken zouden de buurgemeentes kunnen bedienen via satellietpraktijken waar er bijvoorbeeld 2 à 3 dagen per week een huisarts aanwezig is. Zo kunnen we in tussentijd garanderen dat er minstens 9 huisartsen per 10.000 inwoners beschikbaar zijn.
7. We vragen een structurele uitrol van medische huizen. Dit zijn brede & multidisciplinaire huisartsenpraktijk waarbij bepaalde logistieke en zorgtaken gedelegeerd kunnen worden aan praktijkassistenten en verpleegkundigen”.